SEVERNA PORTUGALSKA TRAS OS MONTES - ŠPANSKA GALICIJA

md Vnebohodom in Binkoštimi 2017

panorama portovski vinogradov.jpg (83256 octets)

Vinogradi portovca na obale reke Douro  v bližini Porta

 

 

Če Lizbona pobere ponavadi vsa najlepša mnenja kar se tiče prvega obiska v Portugalu, bi bilo zamerljivo da se hitro pozabi na Porto, prestolnico severne Portugalske je to cilj, ki nam se zdaj ponuja obilo odkritij

Zaradi zelo dobrih in stevilčnih letalskih povezav, k i so med Evroppo in Portom in to predvsem z cenovniki, je bilo interesantno da sem napravil kar precej poceni devettdnevno potovanje v naši lastni režiji v ta del Evrope povezano z dvema svetovno znanima svetiščema   FATIMO, kraj Marijinih prikazovanj in SANTIAGOM  prestolnico Galicije z grobom Sv Jakoba Starejšega brata evangelista Janeza

Nastanitve kjer bomo niso nič posebnega saj bomo samo prespali – naslednja jutra pa vzeli zajtrk ali pa samo kavo z rogljičkom v bližnjem bistroju, kot je navada po  Luzitaniji in Galiciji Kot se ve cele dneve so predvidena ogledovanja in premikanje z mestnimi ali primestnimi busi ali vlaki. Štiri dni severne Piortugalske bo krasno za ogled Porta, Fatime, Coimbre, Guimaraesa in Brage  istočasno pa bo tudi obiski krajev za dušo z Santiagom  tretjim mestom za romanjem katolikov pô Jeruzalemu, Rimu  potem pa to treje pri Sv Jakobu ,ali kot ga imenuje že Prešeren « KOMPOSTELJE »   ki je že eno samo čudo na obali reke Douro, katero preckajo številni mostovi z znanim Gustav Eiflovim mostom !

Kaj videti in okusiti?

Arhitekturno bogastvo mesta preseneti marsikogar, stari Porto je obilica okusa za vsakogar ko obišče Sé (katedralo) cerkev Sv Frančiska, borzno palačo, in potem ni čudno da so ti spomeniki na UNESCO-vem a svetovnem seznamu človeske dediščine. Jagoda na torti pa je živahno in razgibano življenje mesta, številčne restavracije,gostilne in nočni lokali ki pozno zapirajo vrata – zato ni potrebno da greš spat z kokošmi.

Velika specialiteta mesta pa je famozni Portovec, to vino ki ga pozna vsa Evropa že več stoletij zato pa si bomo privoščili eno degustacijo v eni od številcnih kleti !

Galicija (špansko Galicia) je gorata pokrajina na skrajnem severozahodu Iberskega polotoka v Španiji.

V antiki se je Galicija imenovala Gallaecia in je bila rimska provinca. V 5. stoletju so jo zasedli Svebi, 585 podredili Zahodni Goti, v 8. stoletju pa Mavri. Pozneje je postala srednjeveška država. Danes je ena od 17. avtonomnih skupnosti v Španiji, razdeljena na štiri province: A Coruna, Pontevedra, Ourense in Lugo. Površina Galicije meri 29.512 km2 in ima okoli 2,9 milijona prebivalcev, večji del Galijcev in Galezov, ki so po jeziku sorodni Portugalcem. Glavno mesto je Santiago de Compostela.

Galicija je hribovita pokrajina z zelo razčlenjeno obalo in obilico padavin. Prebivalstvo se ukvarja predvsem z poljedelstvom, živinorejo in ribolovom. Glavna pristanišča so: A Coruna, Vigo in Ferrol. 

Program potovanja in pribl.cena 405 €

Mala kalkulacijja stroškov