Grad Peleš  Sinaia

 sinaia peles_panorama(1).JPG (54956 octets)

                           Trije   gradovi kot poletna rezidenca romunske kraljeve družine Hohenzollern Siegmaringen v Sinai

                      Image illustrative de l'article Château de Pele?        Pelisor Castle, Sinaia.jpg        

                                   Neorenesančni grad Peleš                                                                      Grad Pelišor                                                           Grad Foišor

Gradnja tega dvorca je bila med letom 1873 in 1883 in se imenuje po romunsko Castelul Pele? /kas'te.lul 'pele?/) se nahaja v Sinaji v Romuniji  Sedanji lastnik   je kralj Mihael Ier pl Romunski  (nemški plemiški rod Hohenzollern-Sigmaringen

Zgodovina

Gradnja dvorca oziroma gradu Peleš, se je začela po naročilu princa Karla pl Hohenzollern-Sigmaringen (kqteri je postal romunski kralj kot Karol Prvi Romunski leta 1881), se je začela leta 1873 v bližini Sinaije, v dolini reke  Peleš, v vznožju hribov  Bucegi.  Istočasno z gradnjo dvorca se je gradila tudi elektrarna na reki Peleš, tako da je grad bil prvi v Evropi, ki je imel na razpolago elektriko in bil tako razsvetljen.

Načrte za gradnjo dvorca  je izdelal nemški arhitekt  Wilhelm Doderer  za zidarska dela in ostalo pa je bil zadolžen za izvedbo potem od leta 1876 a Johannes Schultz.  Dela so bila prekinjena med osvoboditveno vojno Romunije od  1877-1878. Slavnostna otvoritev pa je bila  7 oktobra 1883.

Med 1893 in  1914, je delal na notranji opremi češki arhitekt  Karel Liman, ki je dokončal dela v slogu nemške  neorenesance, ki se karakterizira  z prisotnostjo špičastih vertikalnih profilov, številnih stolpičev , več razmetanih profilov fasade in lesenih in dolbljenih elementov. Na istem kraju v neposredni bližini sta zgrajena še dva gradova in sicer Foisor in grad  PeliŠor.

Na začetku je bil grad uporabljan samo kot poletna rezidenca kraljeve družine. Leta 1914, je tukaj tudi umrl kralj Karol Ier  in tukaj je bil tudi pogreb  Ta dvorec je bil tudi bivališče  kralja  Michaela Ier pred njegovo abdikacijo leta 1947.

Po tem dogodku celotno posestvo Peleš, razen gradu ki je postal turistična znamenitost  in potem za eno malo obdobje postane kraj za rekreacijo romunskih kulturnikov.

Zadnja leta obdobja komunizma Nicolae Ceaučescu  je dal zapreti celotno grajsko področje . Samo osebje namenjeno vzdrževanju, ki je bilo pod strogo državno kontrolo Securitate , je bilo zaposleno na tem področju   celoten kompleks pa je bil deklariran kot protokolarni objekt v interesu in dobrobiti države.

Po romunjski revoluciji in padcu komunističnega režima 1989, gradova Peleš in Pelišor sta  reintegrirana v turistične svrhe. Grad Foišor ostaja – kot v preteklosti – predsedniška rezidenca. Ostale kraljevske stavbe oziroma zgradbe pa so postale in spremenile njihov namen in se uporabljajo kot  hoteli, restavracije, turistične vile ali kot protokolarni objekti za potrebe vlade.

Leta  2006, romunska država zopet prizna lastništvo gradu bivšemu ali nekdanjemu še živečemu suverenu Romunije, kralju Mihaelu, ki je prevzel celotno posestvo spet v svoje roke 16 junija 2008[1]. Peleš pa ostaja odprt za obiske turistov kakor muzej.

Muzej

Grad Peleš hrani v svojih prostorih eno veliko neprecenjlijivo kolekcijo slikarij v Evropi, saj je tu zbranih preko 2000 slikarij.                                                Izmed  160 prostorov, ki jih grad ima – najzanimivejši so  :

 

Pogled na celoto

        Pogled na celoto

Pogled na celoto

Notranje dvorišče  

Notranje dvoršče  

Detalj fasade

Kraljevi grb

Vrata iz  1881

T

erasa z vrtovi

Terasa z vrtovi

Če  hočes videti več kako grad izgleda  klikni tu je en mali film kakih 9 minut