Srednjeveški dvorec  Grad-Bran

               Image illustrative de l'article Château de Bran                  Photo du château de Bran. Office de tourisme.

Grad Bran (Castelul Bran po romunsko) v bližini Bra?ova v Transilvaniji ne daleč z mejo Vlaške ali Valahije je zgodovinski zaščiteni spomenik in zelo turistično obiskovano sredisce Valahije  in tudi Romunije.

Grad je ponovno postal lastništvo Habsbourgov, kakor je že bil pred letom 1918, v času Austro-Ogrske, toda začetki gradnje so bili v srednjem veku Tevtonski viteški red to je iz  XIIIe stol seveda pred habšbursko dinastijo. Do današnjega dne je ta dvorec pomešan z imenom  Vlada III Nagačevalca ( ni nikoli popolnoma dokazano, da je Vlad ali grof Drakula, to  je bil samo en pisateljski navdih – dq bi Vlqd  kdaj bival v tem gradu)

Lastniki od začetka do danes  

Tevtonski red

Vlad Tepes-Drakula

von Hohenzollern

Drzava Romunija

 Dominique von Habsburg

Zgodovina  - začetki

                          Photo du château de Bran. Office de tourisme.

Ogrski kralj Hongrie Zigmund Luxemburski

Prvi grad so začeli graditi člani teutonskega viteškega reda v začetku XIIIe stoletja da bi lahko kontrolirali prehod med Rucăr-Bran, strateško važzno trgovsko potjo . Začetni grad je bil lesen in straža pa je bila zagotovljena z lokalnim prebivalci in nekaj jezdeci iz teutonskega reda ki so bivala v sosednjem kraju Christian, katerega so zgradili ravno tako vitezi tega teutonskega reda. Leseni stražni stolp je bil večkrat obsedan in je popolnoma pogorel leta 1242  z vpadi  in invazijo Mongolov.

Leta  1377, ogrski kralj  Ludvik Ier Ogrski, zadolži mestece Brašov da izgradi novo kamnito trdnjavo na vrhu skalnatega hriba Bran (Dietrich-Stein po nemško), da bi se tako dobila zaščitna pozicija na tem prehodu . V začetku je bila straža sestavljena iz angleških streličarjev. Tu se je tudi pobirala  mitnica  od Saksonskih in Vlaških trgovcev ki so potovali in trgovali ob tej poti. Enkrat gradnja končana okolica je pod vlado enega Pârcălab (graščaka-castelana) katerega je plačevala in vzdrževala mestna hiša iz Brašova. Kasneje preide grad v roke ogrskega kralja Žigmunda Luxemburškega : tekom tega obdobja se  medsebojno združujeta in približujeta kraljevina Ogrska in Valahija (Vlaška)   Voivoda vlaški Mircea Ier Stari (Mircea cel Bătrân), povezan z Žgmundom, je moral v boj z Vladom Ier Osvajacem v eni od nasledstvenih vojn, kakor priča en dokument iz leta 1412 ki pa tudi potrjuje pravico koriščenja in bivanja v gradu samo za Mircea Ier.

Stolpiči so obnovljeni za časa vlaške zasedbe, ki pa ne traja več kakor nekaj desetletij, in zatem postane grad lastništvo voivod Transilvanskih.V letu 1663, stolp, ki je skladišče eksplozivnih materialov ga je raznese in močno poškoduje zahodno stran gradu, samo takoj se je ta stolp tudi obnovil. Leta 1699, Habsbouržani postanejo princi Transilvanije in tako posledično tudi lastniki gradu. Toda cesarstvo razpade leta 1918 in 1ga decembra 1920 grad, v odličnem stanju s strehami, okni, cisternami in pohištvom pade v roke in lastništvo kraljev Romunije : ena veja Hohenzollernov, namreč po dekretu, ki ga je podpisal branški župan saksonec Karl Schnell

Moderna doba

                                

Kraljica Marija Romunska                   Imenitni tajni hodnik.

Grad Bran je ostal v lasti romunske kraljeve družine tekom 27 let. Kraljico  Marijo je privlačil ta kraj ne samo zaradi naselja, temvec tudi zaradi « srednjeveškega ambienta v katerega se je suverena odlično vklapljala ». Grad Bran je bil ena od dveh priljubljenih kraljičinih rezidenc z ono v Balčiču.

Med leti 1920 in 1930 je grad obnovljen  in je spremenjen v poletno kraljevsko rezidenco za vso kraljevo družino. Obnovitvena dela je vodil češki arhitekt Karel Liman ki je bil odgovoren tudi za dela na gradovih Peleš et Pelišor. Po vrnitvi  dela Dobroudže  kraljevini Bolgariji leta 1940, in po pogodbi iz Craiove, srce kraljice Marije je bilo pozneje iz Balcica, kjer se je to čuvalo po krakljičini smrti, je bilo prenešeno v Bran, na grič nasproti gradu.

V letu  1927, za časa vladavine kraljice Marije, je bil odkrit skrivnostni hodnik ki je povezoval dvoje nadstropij v gradu – smatralo se je da je bil skopan zaradi lažje evakuacije iz gradu – samo za koga – za ljubimce, špijone, tajne poslance ambasad …  En drugi tajni tunel je bil tudi odkrit ko je vanj padel en otrok po nesrečeno: odkrije se da je vodnjak na vrtu povezan z hodnikom direktno v notranjost gradu.

Potem ko je minister sovjetov Andrei Vychinski prisilil kralja Mihaela 1 k odstopu – abdikciji  konec leta 1947, so  grad zaplenile komunistične oblasti romunske države. Trdnjava je spremenjena v nacionalni zgodovinski muzej in srednjeveške umetnosti  in tako bil je odprt  za občinstvo tekom leta 1950.

26 maja 2006, po eni zelo dolgi sodni proceduri je morala država Romunija vrniti njegovemu pravemu lastniku, Dominiku plemenitemu Habsburškemu, vnuku kraljice Marije. 58 let po tistem ko je bil konfiskiran preide v roke legitimnega lastnika. Ta arhitekt plemeniti Habsburški ki živi v Združenih državah Amerike je zagotovil da bo grad ostal muzej do leta 2009 toda 10 januarja 2007, družina Habsburška odloči da da grad Bran v prodajo za 60 miljonov evrov. Po raznih informacijah grad privleče kakih 400 000 do 500 000 obiskovalcev letno, zaradi njegovega « statuta grad Drakule », in prinaša letno preko enega miljona evrov letnih dobičkov. Romunska država je interesirana za odkup gradu samo izjavlja, da je cena nesramna in pretirana napram realne vrednosti gradu, ki je ocenjen na 25 miljonov evrov.

Povezava z Drakulo

                                  Prelaz "Borgo"

 

V romanu Bram Stokerja , je grad grofa Drakule postavljen popolnoma v eni drugi pokrajini Transilvanije : prelaz  "Borgo"(Bârgău), ki je nekje tam pri Bistritz (Bistri?a), et Bran ni nikoli imenovan. Samo  v Borgo (Bârgău-Tihu?a), ni nobenega gradu, in tako Bran predstavlja mitološko sliko ki jo predstavlja Drakula...  

Po nekem turističnem vodiču regije Bran je govora da je Vlad III Nagačevalec (Vlad ?epeš), imenovan "Drakula"  zatem, ko je izgubil svoj prestol v Valahiji ( na Vlaškem), je dobil nalog vojvode Iancu de Hunedoara dolžnost da brani južno mejo Transilvanije in bi tako možno napravil « kaksen postanek v gradu Bran » samo noben dokument o temu ne govori, kajti v času vladanja Vlada Tepeša  grad ni bil v lasti Valahijske vojvodine.    Spet ena legenda : grad Bran je v Transilvaniji to je v središču Romunije, v srcu Karpatov. Namreč v XV stoletju ko je bil princ Vlad Tepeš imenovan tudi Vlad Nagačevalec zaprt v okroglem stolpu tega gradu. Njegovi zapriseženi sovražniki Turki so mu nadeli naziv « DRACULA », dracul en rumunsko, "zmaj" in tudi  " hudič ". To je na takem dvomu irski pisatelj Bram Stoker sestavil legendo o princu zla in teme, knjigo ki je bila prvič objavljena  1897.

Turizem

Leta 2014 se en del gradu še lahko se obišče, ali precej prostorov in sob je zaprtih. Zgodovina gradu in njenih prebivalcev je podana na panojih-posterjih v romunščini in angleščini. Oblačila iz starih časov so tu razstavljena, tudi nekaj pohištva , orožja in tepihov. Zunaj pa je nekaj primerkov romunskih kajž, tako da si obiskovalci malo predočijo življenje v preteklih časih

V srednjem veku je bil Bran tipicna transilvanska vas : grad z gosposko njegovih prebivalcev, nekaj mescanskih lepih his bodisi saxonskih ali ogrskih, katere so bile obkrozene z lesenimi ali iz blata delanimi   hisami ali kajzami krite s slamo in v njih so prebivali Vlahi, kip a so bili ze svobodni. - To je bila doba neenakopravnih prebivalcev katerim je vladala « zveza treh narodov » « Unio Trium Nationum » ena pogodba iz leta 1438, ki je trajala do XVIII stoletja do Revolucije v Transilvaniji iz 1784.

Galerija

 

 

Zunanjost gradu

Notranje dvorisce in stolp

Pogled iz notranjosti

Za začetek poglej : Site/  http://www.youtube.com/watch?v=NX1c8JoBFV0              šest minutni film o gradu

Vstopnina .  25 RON   Seniorji  15 RON  =5.60 €   preko 65 let = 3.40 €

Avtobus iz postaje Brasov do Brana 2.5 RON  = 60 centimov povratna 1.20 €