Črna cerkev v Brašovu – Romunija

(Biserica Neagră, Schwarze Kirche)

Image illustrative de l'article Église Noire de Bra?ov (Roumanie) Brasov horloge eglise noire
Črna cerkev poleti Ura na zvoniku

Črna cerkev v  Brašovu (po romunsko Neagră, qli  nemsko Schwarze Kirche), je glavna katedrala v tem centralnem romunskem mestu na jugovzhodu Transylvanije.  Zgradilo jo je nemsko prebivalstvo tako imenovano « Banatschwaben ali tudi Donauschwaben » v mestu ki se je po nemsko imenovalo Kronstadt ("kraljevsko mesto"), in to je edina zgradba v gotskem stilu v Romuniji in kjer se obhaja se vedno luteranski obred med najbolj pomembnimi v regiji.

Zgodovina

brasov orgue eglise noireOriginalna struktura cerkve je prava zgradba rimo-katoliŠke cerkve znana pod imenom Svete-Marije.  Gradnja gotske stavbe se je začela koncem XIVe stol v letu 13831,2. Leta  1421, je bila skoraj popolnoma porušena s strani Turkov čisto skoraj dograjene do konca. Po več spremembah in prekinitvah del, se je gradnja spet začela in  končala v XVe stoletju leta 1477. Katoliški obredi so bili prekinjeni v času reformacije in zamenjani z luteranskimi obredi v dobi   protestantske reforme,  Struktura objekta je bila v času velikega požara, ki ga ja je povzročila avstrijska vojska, 21 aprila 1689, v vojni proti Otomanom. Po temu žalostnemu dogodku ta katedrala postane imenovana Crna Cerkev. Veliki del notranje opreme in strukture pa je bil zamenjan v XVIIIe stoletju  ki pa je nadomestil veliki del originalne opreme

Arhitektura

Črna cerkev je dolga 89 metrov. Po višini je pa tako visoka kakor centralna ladja z njenimi stranskimi ladjami . Dva zvonika sta bila v začetku predvidena ali samo eden se je zgradil do višine 65 metrov.

Ilustracije  

Crna cerkev pozimi

Vhodna vrata

Sluptura Jezusa in Marije

Pogled s strani

 

 

Podporniki

 

 

Rezbarije