Vodič po Ouarzazatu

 

Panorama_of_Taourirt_Kasbah,_Ouarzazate,.jpg (51990 octets)

 

To mestece se je zacelo dobro razvijati, ko je francoska tujska legija leta 1928 postavila v tem kraju svojo garnizijo na sotocju doline Dadès in Visoke doline reke Draa  Gospodarsko se pa je mesto dvignilo, šele ko je bila leta 1956 ustanovljena provinca Ouarzazate in mesto postane administrativna prestolnica province.

Provinca meri 44 460 km² in se razprostira med snegom pogorja visokega Atlasa in na jugu proti pesku pušcave Sahare. Tu je že malo klime pred-saharske in tudi kontinentalne zaradi visoke doline Draa.. Skoraj popolna odsotnost vegetacije je rezžserjem omogocila da so tu snemali filme kot Lavrenc Arabski ali pa tudi Sodoma in Gomora ter Jezus iz Nazareta.

Suša je malo ublažena zaradi topljenja snega v pogorju., in ta voda da vsaj obcasno malo življenja v wadijih (oued) tako da kmetijstvo v teh dolinah nekoliko profitira  

Palma, veliki proizvajalec dateljnov prihaja do veljave v teh dolinah, rž, jecmen pa   sta tudi prisotna.Vedeti je traba da se tu goji se henna, žafran in vzgoja vrtnic tako poznanih kakor so bolgarske. 

Da bi zadovoljivi veliko povpraševanje iz Evrope predvidena je zdaj še setev kumine. Kar pa se živinoreje tice te doline so pastirjevanje  po pol-nomadske. Da bi ublažili pomanjkanje vode v teh dolinah tudi za gospodarstvo je bila pred leti zgrajena hidrocentrala in vode zaježene v kraju Mansour Ddahbi, ki pripomore elektrifikaciji doline Dades in tudi irigacijo v kmetijstvu. 

Bilo je popolnoma normalno, da je postal Ouarzazate velik kmetijski  trg v teh gorah, saj je mesto na višini 1160m , in mesto je hitro postalo kraj trgovcev z teppihi, loncarijo, prebivalstvo pa je delalo tudi v rudnikih mangana, ki  so bili odprti tukaj v bližini.

Zadnjih dvajset let se proizvodnja mangana  zmanjšuje ravtotako tudi kobalta in Ouarzazate postaja vse bolj in bolj turisticno mesto, saj je zgrajenih tudi vec hotelov za bolj zahtevne goste.. 

Ceprav je mesto bolj zazidano z betonom in ima manj šarma, takojšnja okolica mesta pa skriva in ima zelo dragocene spomenike « Kazbo Traourit » katera je bila imentna rezidenca Paša Glaoui (francoski kolaborant ?) zatem pa se kazba Tifultut in kazba Ait Banhaddou

aoua taourirt.png (90245 octets) oua tifoultoute.png (159395 octets) oua ait behaddou.png (160332 octets)

Kasbah de Taourirt

Ta gosposka palaca « kazba » (po arabsko) se nahaja v zaselku Taourirt, en km iz Ouarzazata, je bila kakor vecina obzidanih vasi na jugo Maroka lastnistvo pasa Glaoui in to do dogodkov leta 1956. Celotna povrsina, danes zaprta in unicena je sluzila « gospodu iz Atlasa » .

Je ena najlepsih arhitekturnih konstrukcij v mestu.Ta kazba se je gradila v 17 stoletju, preden so se vanj naselili clani velikega plemena Glaoui iz visokega Atlasa leta 1882. Ta berberska konstrukcija  prevzame obiskovalca   z njegovo ogromno maso materiala in cudovito ornamentistiko.

Kasbah Tifoultout

Se nahaja v blizini vasi Tifoultout, poleg wadija Draa.

Dal jo je zgraditi Pasa Glaoui da je tu sprejemal obiskovalce in goste ter organiziral folklorne vecerne prerdstave. Se nahaja poleg vasi Tifoultout poleg wadija Draa. Grajena je bila v 17 stoletju in obnovljena pred kakimi 30 leti. Lastnik te kazbe je Pasa Glaoui. Spremenjena je bila v hotel v tletih 80 grajena je iz blata in slame, kar daje poleti hladnoco pozimi pa je topla

Kasbah d’Aït Benhaddou

Se nahaja kakih  30 km izven Ouarzazata, ta ksar ki ga imenujejo tudi kazba Aït Benhaddou in je bila istocasno klasirana kot unescova svetovna dediscina . Delno restavrirana, ta trdnjava se predstavi kot izredna lepotica. Okolica je zelo poznan in veckrat sluzi za snemanje filmov najbolj poznana sta Lawrence d'Arabie in Jezus de Nazareth

storklje.jpg (34596 octets) oua amridil.jpg (22099 octets) oua telouet.jpg (53425 octets)

Kazba štorkelj:


Je privatno lastnistvo družine “Lglaoui”,, danes je to samo še razvalina Vecina kazbe se je zrušila od znotraj in od zunaj. Delana je bila v treh nadstropjih , katerega najvišji je zelo lepo dekoriran.

Kazba Amridil:


Je grajena na desnem bregu wadija Lhžaž ena najstarejših in poznanih kazb v južnem delu Maroka.  Grajena je bila poleg ene stare naselbine, ki  pa je sedaj popolnoma izginila.

 

Kazba Telouet:


Njeno ime pove da je : kraj srecanja in pogovora : Njen lastnik je tudi Thami Laglaoui  in zato se jo veckrat imenuje tudi palaca Glaoui. Ta kazba se je gradila med 19 in 20 stoletjem in se nahaja v vasici Talouet

oua_tamdaght.jpg (11270 octets) oua_tamgrout.jpg (35017 octets) oua tamzrou.png (49652 octets)

Kazbah Tamdaght

 
Je lastništvo M. Abdellah El Glaoui . V tem casu je skoraj cela kazba v razsulu razen dela, ki se imenuje Tadwarin. Ima 9 stolpov izdelana pa je iz blata in slame – danes ima se samo pet stolpicev pa se te v zelo slabem stanju.

Kazba Tamgrout

to je kazba kakih 25km od Zagore, zgrajena na pušcavski zemlji , in je še zdaj v njej kakih 200 bivanj, ki  so še vse napolnjene z prebivalci. Tu je sedež enega religioznega redovništva  Naciriya ene najvecjih zaouiya v Maroku, ustanovljena pa je bila že 982 hégirja (islamsko stetje)

Kazba Amzrou

Ta kser  se nahaja pa že v bližini mesta Zagore. Grajen je na enem gricu, obrambne terase in stolpici so pa že popolnoma uniceni. Stavba ima dvoje glavnih vhodnih vrat.

VODNIKI OPIS ZNAMENITOSTI MARAKEŠ OUARZAZATE FES MEKNES RABAT ESSAOUIRA

excursion Ouarzazate

 Na vstopno stran cesarska mesta