Vodič po Marakešu

panorama_rak.jpg (50460 octets)

 

Ne vem če vam je še potrebno predstavljati Marakeš, njegove suke, trg Jemaa el-Fna njegova mestna vrata, ki se odpirajo proti puščavi, Kutubijo, saadijske grobnice, palačo Bahia in kopališča v haremu sultanovih priležnic…. Marakeš je začel graditi Youssef Ibn Tašfin, prvi sultan dinastije Almoravidov v letu 454 hegirja to se pravi muslimanskega koledarja, kar naj bi to bilo 1062 leta v našem krščanskem štetju. Ime Marakeš prihaja iz berberske besede « Ljubezen » kar naj bi pomenilo še « deželo » in « akuch » kar pa pomeni  « Bog » kar naj bi pomenilo v prostem pomenu besede – božja zemlja ali posvečena dežela Tretje mesto v Maroku po njegovio velikosti – Marakeš ostaja turistična prestolnica Magreba . Poznan po celem svetu zaradi njenega palminega   gozda  njenega minareta  - to je mesto večnega živega spektakla , kjer se ljudje in lokalna folklora lepo ujemata na sceni in to v srednjeveškem ambientu. To je center bogate kulturne dediščine z veliko spomenikov in kvalitetnih muzejev.

Marrakech - Les Remparts

Mestna obzidja


Obzidja so se gradila že v 12 stoletju in dajejo mestu to veliko zgodovinsko impozantnost. Devet mogočnih mestnih vrat nas vodi v Medino. Nekatera med njimi obstajajo še vse od začetka gradnje tako kot je to za Bab el Debbagh et Bab Agnaou in imajo še vedno iste karakteristike in okrase kakor takrat ko so bila postavljena in veselje  jih je pogledati

Suki ali tržnice

 Marakeške tržnice se smatrajo kot najboljše v Maroku. Nahajajo se v sredini Medine, in nudijo festival barv , zvokov in dišav ki začarajo obiskovalca ..  Ni zmeraj lahko da se kupec odloči za nakup zaradi tako velike izbire in ponudbe.Samo nadaljujte po teh malih uličicah, zaklad boste mogoče našli na koncu ene druge ulice ali pa trga ….

 

800px-Marrakech_olives_merchant[1].jpg (172254 octets)

img374[1].jpg (510725 octets)

Minaret mošeje  Koutoubia  

(Vstop v mošejo ni dovoljen ne-muslimanom)

 Mošeja je dobila ime po kutubijih ali prodajalchi spisov, ki so jih prodajali na tem mestu v 12 in 13 stoletju pred to mošejo. Minaret je bil končan z gradnjo za časa vladanja  sultana Yacoub el-Mansour (XIIstol), in se ga smatra kot remek delo hispano-maverske arhitekture in umetnosti v pravem pomenu besede. Harmonična razdelitev ornamentacije in dekorativnih panojev na različnih stenah mošeje so zelo velik ponos Marakešanov. Njen minaret dominira mesto s svojim 70 metri višine, je to simbol mesta in istočasno orijentacijska točka za turiste ki se zamešajo v mestu… 

La place Jemaa el Fna  - Trg Jemaa el Fna

Ta trg je glavna turistična atrakcija v Marakešu.Resnično dvorišče čudežev , kjer so gledalci prisotni od jutra do večera, kjer najbolj usmiljenja vreden artist ali pa bogataš razstavljata svoje navidezno razkošje – tu je vedno prisoten pravi spektakel. Firbci, muzikantje, trgovci, plesalci, krotilci strupenih kač , berači, zdravilci tvorijo čudno skupnost ljudi in na vecer se trg spremeni v « čevabdžinico »   ali restavracije pod milim nebom  in tako za malo denarja lahko poizkusimo lokalne specialiteté

 

800px-Djemaa_el_Fna[1].jpg (26682 octets)

saadiens.jpg (16018 octets)

 

Grobovi saadijcev – zajdanidov  -  Les tombeaux saadiens

         

So bili odkriti leta 1917 in pozneje tudi restavrirani- v mavzoleju je kakšnih šestdeset članov dinastije zajdanidov med njimi El Mansour, njegovi potomci in nasledniki ter družina. Zgradba se sestoji iz treh prostorov . Najbolj imenitna je dvorana dvanajstih stebrov kjer so pokopani Ahmed el Mansour, njegov sin in vnuk. Ta centralni prostor s stebri iz Italijanskega marmorja, kupola iz cedrinega izrezbarjenega lesa je lep primerek dekorativne umetnosti  hispano-maverskega sloga. Zunaj  stavb pa se nahajajo grobovi vojakov  in strežnikov. Možen je počitek med obiskom mavzoleja – saj tu je pravi kanček miru v tem arabskem vrvezu.

Odprto - de 9h00 a 12h00 / 14h30 a 18h00.
Vstopnina: 10 Dirhams = 1 euro.

 

 

Médersa ben YoussefBogoslovje ben Youssef

 To je eden najbolj zanimivih spomenikov v mestu. Grajen priblizno leta 1570 v času saadijcev, in restavrirana 1960 leta – ta koranska šola je največja v Magrebu. Sprejme lahko 900 študentov ki  so nameščeni v samo 132 celicah. Te « sobe » ki  se nahajajo v višjih nadstropjih so obrnjene na sedem malih dvorišč in še več kot je navada v arabsko-andaluzijski arhitekturi  neka okna gledajo tudi proti medini. Dekoracija je mnogo bolj klasična  in ne bo nam žal občudovanja  rezbarij v cedrinem lesu, zeligih in stukih ki krasijo to stavbo.

 

Medersa-Ben-Youssef6rak.jpg (28262 octets)

menara.jpg (33063 octets)

 

Menara

 

Vrtovi Menare so zasajeni  s stoletnimi oljkami, v centru vrtov pa je en del se lepši in šarmantren. Ogromen centralni bazen je bil izkopan in grajen v 12 stoletju v času dinastije Almohadov. Na enem delu teh vrtov se nahaja saadijski paviljon iz 19 stoletja . Govori se da je bil ta vrt  kraj elegantnih ljubezenskih sultanovih zmenkov

 

 

La Koubba Almoravide - Almoravidske ablucije 

 

Se nahaja v marakeški medini v neposredni bližini mošeje Ben Youssef. Kouba je bila do leta 1948 zasuta in ob priliki arheoloških izkopavanj  je bila odkrita. Almoravidska koubba je bila stavba v sklopu mošeje in v njej je bil obred « ablucij » - umivanja. Ta spomenik je postavljen iznad štirioglatega bazena , katerega pa okrog in okrog so vgrajene male celice, ki so služila kot latrine – to so poljska stranišča na štrbunk. 

kouba-rak.jpg (18458 octets)

el-badi-rak.jpg (18948 octets)

Palais El BadiPalača El Badi

 

To je ena ogromna palača ki se sestoji iz ogromnega četverokotnega dvorišča, v katerega centru pa je izgrajen bazen v kjer je postavljena  fontana  povzdigneja z dvema vazama  in vodometom. Na drugih straneh tega bazena sta dvoje depresij zasajene z drevjem in cvetlicami katere četverokotne forme pa so podeljene z keramičnimi arabskimi motivi teh ploščic. Okrog ogromnega dvorišča pa  so razvaline impozantnih cesarskih paviljonov

 

                                                           Vstopnina :  20 dirhams ali 1,80 euros. 

Jardin Majorelle – Vrt Mažorel

Se nahaja v novem delu mesne cetrti Guéliz in ima v njegovem sklopu mali muzejček tega lepega vrta, ki ga je uredil  slikar Jacques Majorelle, ki je živel v Marakesu od leta 1924. Yves Saint Laurent in Pierre Bergé sta vrt odkupila leta 1980 in ga ponovno restavrirala. Kaktusi, buganvilije, bambusovci in drugo rastlinje iz vseh petih kontinentov krasi ta park. Obarvanost in polni svežine ti vrtovi dajejo prijeten počitek kakor bi se nahajali v poeziji. Slikarjev atelje je obarvan v modro živo-skoraj kričečo  barvo oceana .

Vstopnina  Vrt : 50 Dhs  Muzej : 25 Dhs

jardin_des_majorelle.jpg (42722 octets)

 

mellah-rak.bmp (331830 octets)

Le Mellah (tako imenovana židovska naselja) –Judovska četrt

Je zaprta med visoke stene obzidja kjer so ločeni muslimani od Judov .
Mellah v Marakešu je bila zgrajena 1558 leta za
časa vladavine saadijskega suverena Moulay Abdallah-a
kaj vse se tu najde :                               
souk  z začimbami in njenimi barvami ter raznolikimi aromami
souk tkanin z vsemi sortami raznih imenitnih štofov
trg kovačev bele pločevine, kjer izdelujejo razne predmete iz te kovine  
zatem sta tu  dve židovski shodnici ali sinagogi Neguidim in Alzama.

Le Palais de la BahiaPalača Bahia

Je ena arabska palača načrtoval jo je marokanski arhitekt El Mekki ij je bila zgrajena koncem 19 soletja za velikega vizirja (prvi minister) Ahmeda Ben Moussa-e imenovan tudi Ba Hmad. Lahko se obišče vrtove in en majhen del palače  drugi del pa je rezerviran za kraljevo družino. Sedem let se je palača gradila in je vsa v pritličju s 150 prostori in dragoceno okrašenimi- vrtovi ki se razprostirajo na več hektarjih

Prix :   10 dirhams,simbolicna cena manj od evroja

bahia_rak.jpg (42878 octets)

el_mansour_rak.jpg (37479 octets)

Mošeja El-Mansour

 

 Nekdaj poznana pod imenom Mansour ali « mošeja z zlatimi kupolami » je religiozna stavba iz 12 stoletja grajena za časa sultana Yacoub el Mansour-ja v neposredni bližini vrat Bab Aguenaou, To stavbo je gradil almohadski sultan   na čast bitke pri Al Arak-u. Rekonstruirana 1569 pa je dobila ime « mošeja z zlatimi kupolami » okrašene iz zlata njegove žene.Stavba je dolga 80 m in zelo lep pa je njen minaret . V stabi je molilnica z enajstimi ladjami.

 

Muzej Dar Si Said.

 je velika stavka v stilu palače grajena v drugi polovici 19 stol na zamisel Si Said B. Moussa ki je bil vojni minister za časa regentovanja   svojega brata Ba Hmada To je danes muzej kolekcij iz Marakeša Tafilaleta in pogorja Atlasa. Razstavljeni so tukaj  predmeti bižuterije, keramike, orožja, tepihov in nekaj arheoloških primerkov kot na primer ena marmornata velika posoda iz začetka XI stol. Stavba je bogato okrašena z ornamentiko ki je bila prisotna pred francoskim protektoratom Na vhodu v muzej se obiskovalci lahko odpočijejo v vznozju ene španske fontane z razpetimi krili dveh imenitnih orlov.

 

dar-si-said-museum.jpg (29642 octets)

tiskiwin_rak.jpg (33736 octets)

 

Muzej Tiskiwin


Se nahaja v bližini palače Bahia. To je nekdanje bivališče  Bert Flinta, ki datira iz začetka 20 stol in je postal muzej marokanske umetnosti leta 1996. Ta holandski profesor umetnostne zgodovine in raziskovalec marokanske ljudske obrti je uspel zbrati veliko kolekcijo  muzikalnih instrumentov, oblačil, bižuterije, pohištva, tepihov in raznega orodja Berberov ki prihajajo iz doline Souss in področja puščavske Sahare.

Odprto : 10h a 12h30 in 15h a 17h30. Cena: 15 Dh

VODNIKI OPIS ZNAMENITOSTI MARAKEŠ OUARZAZATE FES MEKNES RABAT ESSAOUIRA

 Na vstopno stran cesarska mesta