Dinastija Wattassidi    od 1472 do 1554

alt=Description de cette image, également commentée ci-apres

Kraljevstvo Watasidov in njihovi vazali

 

Splošne informacije

Statut

Sultanat

Prestolnica

Fes

Religija

Islam

 

Zgodovina in dogodki

1465

Umrje zadnji od Merinidov emir Abu Muhammad Abd al-Haqq

1472

Proclamiranje sultanata

1524

Zajdanidi ali Saadijci zavzamejo Marrakech

1554

Fes zasedejo Zajdanidi ali Saadijci in je konec z prestolom Wattassidov

 

Sultani

(Prvi )1472-1504

Mohammed ach-Chaykh

(Zadnji 1554

Abu Hasun `Alî

Wattassidi (arabsko : watasiyun) ali Banu Watâs (arabsko : banu al-watas,) formirajo eno dinastijo ki nasledi  Mérinide od leta 1472.  Iz prestola jih vržejo Zajdanidi ali  Saadijci v letu 1554.   Prihajo iz plemena zénetov iz porekla pokrajine Tripolitane to je pleče ki se je naselilo v Rifu ob robovju Sredozemlja.

Iz njihove postojanke ki je bila v  Tazoutu, med Melillo in Moulouyo, Wattassidi pojačajo svojo prisotnost na škodo vladajočih  Mérinidov .   Kljub temu da sta bili obe družini v nekakšnih sorodstvenih vezah  so Merinidi ustoločili številne vizirje (prvi ministri-premieri)  v družini   Wattassidov ; ti zadnji pa so profitirali s tem tudi večjo oblast ter moč in zadnji merinidski sultan je bil zrušen popolnoma  leta 1465. Padec Mérinidov  spremlja velika zmesnjava ki je trajala vse do   1472, ko prevzamejo vso oblast Wattassidi in se oklicejo za sultane.

Začenši leta 1528, Saadijski princi, ki kontrolirajo Maroko že od leta 1509 in Marakeš od 1524 prenehajo priznavati centralno watasidsko oblast. Zaradi tega se Maroko razdeli na dva dela , in na koncu spora med Zajadanidi imenuvani tudi  Saadijci in Wattanidi, so ti zadnji  poraženi in tako prvi uspejo spet združiti deželo.

Zgodovina

Dinastija Wattassidov se povzpne na oblast v času ko je bil Maroko v padcu , in to s strani politične kulturne , finančne in socialne krize. Ko Merindi kolikor toliko slabo ali dobro zadržujejo prodor na  afriška tla Portugalcem in Špancem in kljub merinidski pomoči proti rekonkvisti v Granadi - watasidi se še nekako držijo na oblasti  in uspejo obdržati oblast z političnimi spletkami. Merinidi odkrijejo državni udar in obglavijo vse uporne" konspiratorje , samo en Wattasid preživi: to je Abu Abd Allah ach-Chaykh Muhammad ben Yahya.

Ko je predhodna dinastijska linija počasi umirala, Abu Abd Allah ach-Chaykh Muhammad ben Yahya se proklamira za Sultana in tako ustanovi svojo lastno dinastijo.  Watasidi bodo kraljevali v kraljevstvu Feza , kajti Maroko je bil v tem času razdeljen in obljubijo marokanskemu in andaluzijskemu narodu da jih bodo branili pred krščanskimi španskimi kralji in očuvali Marok vseh zunanjih invazij ter napadov . Žal besede ne bodo držali, kajti Portugalci so že odprli na obali Atlantika svoje trgovske postojanke . Naslednik Mohammed al-Cheika bo poizkusil kolikor se bo le to dalo  da bi zavzel Tanger in Assilah med 1508 do 1515, samo mu to ni uspelo.  Bolj na jugu dežele se začenja porajati spet ena nova konkurenčna dinastija Saadijcev, ki so zavzeli že Marakeš leta 1524 in iz njega napravili njihovo prestolnico.Leta 1537 dve veji sultanov sta si v konkurenci : Sadijci potolčejo Portugalce v Agadirju, medtem ko pa Wattasidi iščejo bolj diplomatsko zbliževanje  z Katoliskimi Kralji Španije. Sadijce narod smatra kot zmagovalce, kar jim pripomore da zavzamejo še en drug portugalski trgovski center poleg Tangerja  to je Ceuto in Mazagan. Istočasno pa napadejo Wataside, kateri pa se branijo ali žal Sadijci so močnejši in Watasidi eden za drugim položijo orožje   in watasidski sultan Abou Hassan Ali, energično spet zavzame Fez, toda Sadijci z njimi hitro obračunajo in jimomorijo vse uporne wattaside.  Zadnji watasidi bežijo z barkami iz Maroka in morski pirati jih zasežejo in pomorijo na ladjah. Končno Watasidi ničesar ne izboljšajo v Maroku za časa njihovega vladanja pa španski rekonkvisti zavzamejo Andaluzijo, Potrebno bo spet počakati da Sadijci naredijo red in odbijejo napade španskih katoliških kraljev.

Kronologija

Maroko v začetku XVIe stol : rdeče barve, posestva Wattasidov

Dinastija

Wattassidski vizirji

V času mladoletnosti mérinidskega emirja Abu Muhammad `Abd al-Haqq

Wattassidski sultanati (1472-1554)

 

DINASTIJE SULTANOV MOULAY ISMAIL ALLAOUITI ALMOHADI SAADIJCI WATASIDI MERINIDI
CESARSKA MESTA WIKIPEDIA MARAKEŠ FES MEKNES RABAT

  Na vstopno stran cesarska mesta