Meknes  مكناس

Blason de Meknes

 

Meknes

Heraldika – Mestni grb

Pogled na Meknes

 

ADMINISTRACIJA

 

DEMOGRAFIJA

 

Dežela Država

Maroko

Število prebivalcev

 1 miljon

Regija

Meknes - Tafilalet

Gostota naseljenosti

10 638 hab./km2

Provinca

Prefektura Meknes

Nadmorska višina

552 m

Župan

Ahmed HILAL

Površina

94 km2

 

 

Kraljevska prestolnica

Od 1672-   do 1727

 

 

Vrata Bab El Mansour v Meknesu

Vrata Bab el-Khemis

Trg pred mestno hiso - Meknes

Meknes (arabsko : ????? Maknâs ; marokansko : M'knâs ; berbersko : Ameknas ) je eno mest v  Maroku katerega začetek gradnje sega v leto  711 s strani plemena Meknassa, iz katerga izhaja tudi njegovo ime oziroma naziv. Je glavno mesto in tudi administrativna prestolnica regije Meknes-Tafilalet, na severu dežele. To je eno štirih cesarskih marokanskih mest in tretje veliko mesto marokanske kraljevine. Mesto je bilo marokanska prestolnica za časa vladanja  Moulay Ismaila (1672-1727).  Zgodovinske center Meknesa je pod zaščito UNESCO-a od leta 1996.

Étimologija imena Meknes

Krožni tok Camera v središču Meknesa

Mesto Meknes izvira po amazighskem plemenu  Meknassa. Člani tega plemena se imenujejo v mnozini Imknasseni in v ednini Ameknas. Ameknas v jeziku tamazight pomeni vojščak, bojevnik. V letu 711 je  nekaj prednikov tega plemena odšlo na osvajanje  Andaluzije  v spremstvu Tariq ibn Ziyad-a in se naselijo v severni okolici Kordobe. Koncem 11 stoletja pa utemeljijo  aftasidsko dinastijo v Badajozu

Ena skupina tega plemena se udejstvuje tudi pri uporu v Maysari (739-742) in sprejme  islam kharidjitski. Ustanovijo emirat Sijilmassa na skrajnem severu Sahare Povežejo se v zavezništvo s kalifatom iz Kordobe in se usposobijo v bojih z Fatimidi Medtem ko se šef Meknassov  imenovani Al-Mutazz  poveze z Fatimidi  Meknasi so pregnani iz Sijilmasse  s strani plemen Maghraouas, ki so bili zavezniki  dinastije Omeyyadov.

Ena druga skupina pa se poveze z Fatimidi proti Omeyadom ; preženejo Salihide iz severnega dela Maroka tam leta 917. Ne uspe pa jim obdržati upora in obrambe proti Mahrauas. Po večjih in stalnih bitkah v severnem delu Maroka plemena meknasov so oslabljena in premagana s strani Almoravidov v XI stoletju in se zatem naselijo v Meknesu.

Zgodovina

Medersa Bou Inania de Meknes

Meknasi, ki se uprejo in napravijo vstajo proti guvernerju v Kairouanu v Tuniziji, postavijo svoja šotorišča na severni strani wadija Ouislane in tako Almoravidi napravijo tukaj svoje vojaško naselje – oporišče v XI stoletju

Almohadi  uničijo naselbino , ki jo obtožijo odpora , da bi tako zgradili eno lepšo in večjo z čimbolj šarmantno mošejo  (Velika Mošeja med leti 1199-1213’  in velika močna obzidja.

Ko to mesto zavzamejo, Merinidi se je ravno končalo z gradnjo meders predvsem (Médersa Bou Anania, katere gradnja se je pričela z vladavino Abu Hassan-a 1331 in se je končala nič manj kot dvajset let pozneje), gradnjo kazbe in mošej do začetka XIV stoletja. Pod vladavino Wattassidov je bilo mesto v velikem procvetu in napredku.

Alaouiti katerih najbolj slaven predstavnik je bil Moulay Ismail, in je vladal v deželi tekom pet in petdesetih let (1672-1727). Popolnoma reorganizira Marok in vzpostavi pacifikacijo nepokornih plemen Ottomanov in kristjanov. Pojača in tako gospoduje z centralno vlado imenovano makhzen (arabsko : ???? ; arabska beseda pomeni « zaloga », « kašča »,  kar pomeni kraljevi trezor in državne zaloge – to je  metonimija   kar pomeni  teritorij ki je podvrzen plačilu davka in kot tak pod kontrolo države, glede na nasprotje kar se imenuje   bled-es-Siba, « dežela brez reda » lokalnih plemenskih oblasti ljubosumnih na njihovo neodvisnost. To je bil kralj graditelj, postavi temelje Meknesu in si tu postavi svojo prestolnico.  Postane slaven zahvaljujoc denarju, ki ga dobi z prodajo krščanskih mornarjev kot sužnjev, ki jih ulovljene drži v podzemeljskih zaporih pod medino v Meknesu, katere je mozno obiskati še danes. Za časa njegovega vladanja se je gradilo, vrtove, monumentalna gromozansko velika vrata za vhod v mesto, gigantska obzidja dolga več kilometrov celo preko štirideset kilometrov, čudovite mošeje olepšane z prekrasnimi minareti. Zaradi tega se Meknes rado imenuje  «Mesto stotih minaretov»

V času francoske prisotnosti v Maroku – mesto dobi naziv « marokanski Versaj » ali « mali Pariz » kar potrjuje lepoto naselja in mesta, in seveda se sedaj jer to najlepša cesarska prestolnica v Maroku. Nekaj časa je bila sedež rezidence Maršala Lyauteya, ki si ga je izbral za svoj generalni štab. Najbolj popularna četrt pa je imenovana « Mdina Kdima » ; tu pa je prebival Moulay Ismail.

Zemljepis in prebivalstvo

Meknes se nahaja na višini priblizno pet sto metrov nad morjem na planoti Sais, med Srednim Atlasom na jugu in pré-rifainskimi griči na severu. Preko mesta teče wadi (el oued) Boufekran , ki ločuje medino od modernega mestam ki se imenuje « Hamria »).

MestoMeknes z okolico se smatra da ima sedaj kakih miljon prebivalcev – primestje Toulal pa je ze preseglo sto tisoc prebivalcev  Po stetju prebivalstva leta 2004 je imel Meknes 469 169 prebivalcev

Obcine

1982[3]

1994[3]

2004[2]

Meknes

327 933 preb

430 546 preb

469 169 preb

Al Machouar -Stinia

 

 

5 387 preb

Ouislane

 

28 694 preb

47 824 preb

Toulal

80 314 preb

120 668 preb

130 852 preb

Meknes je drugo cesarsko mesto v Maroku. Medina v Meknesu je pod zaščito UNESCO-a od leta 1996 kot svetovna dediščina in obnova ter restavracija obzidja, ulicic in trgov se je začela od tedaj naprej . Sedaj je lahko  Meknes ponosen kot eno veliko sredozemsko in arabsko mesto in kakor pojem kulturne razlicnosti. Famozni trg Lahdim je bil obnovljen 2007 leta z dvoje restavriranj in renoviranj – ena druga renovacija pa je v teku.

Prebivalstvo

Meknes šteje danes že več kot miljon prebivalcev, to je mesto z mlado populacijo kar pripomore pri kulturnem dogajanju, zlasti z muziko katera igra zelo važno vlogo. Jezik, ki ga govorijo prebivalci je darija marokanska, toda večina prebivalcev Meknesa je berberskega porekla iz pogorja Atlas, in ene večje manjšine Rifanov. (prebivalci Rif-a) Kljub neusmiljeni masivni arabizaciji, ti Berberi kolikor toliko hočejo očuvati svoj materini jezik in njihovo prvotno identiteto.

Turizem, obrtništvo in trgovina so jedra lokalnega gospodarstva in poznajo zadnja leta ogromen napredek: renovacija medine v Meknesu je sigurno ogromno pripomogla k temu napredku.

Mesto gosti vsako leto mednarodni salon kmetijstva v zgodovinskem predelu mesta Hri Swani v neposredni bližini bazena Sahrij Swani ; ta salon je zelo važen dogodek za ekonomijo ismailijanske prestolnice  in pomaga pri napredku Medine s

Podnebje

Mesto Meknes poznas mediteransko umirjeno podnebje, z vplivom kontinentalne klime v poletnem in zimskem času.

Na temperaturah v Meknesu se pozna, da je mesto kar precej daleč od Atlantika in Sredozemlja  Tako je srednja temperatura okrog 25°C. Najbolj vroči so poletni meseci med 30 in 35°C  in najbolj hladni med 0° in 7°C se pa lahko zgodi kot 28 januarja 2005, ko je termometer pokazal -10°C

Spomeniki in ogleda vredno

Zgodovinska dediščina Maroka je bila sprejeta že v začetku 20 stoletja in predstavlja spomenike, naselbine in druga področja, ki se smatrajo kot «narodno bogastvo»

Image illustrative de l'article Mausolée de Moulay Ismail

 

 

Mavzolej Moulay Ismaila

Velika moseja v Meknesu

Zgodovinska naselja, ki so verskega pomena

Muzeji in Mederse

Zgodovinski spomeniki

 

 

Kraljevski hlevi

Bazen Agdal Vodno zajetje

Imenitni zgodovinski spomeniki

·         Bab Mansour :mestna vrata -  najlepše delo iz časa Moulay Ismail končana 1732. Proporcije teh vrat so nekaj veličastnega   Ko prestopite ta vrata vidite celotno arhitekturno bogastvo cesarskega mesta . Ta vrata so najbolj impozantna v Maroku če ne celo v celi severni Afriki.                                                  

·         Palaca Dar El Makhzen : ki se nahaja na mestni občini El Mechouar Stinia. Obkrožen je z 2 km dolgim hodnikom  in z dvema mogočnima obzidjema .To je uradna palača Moulay Ismail.

·          Vrtovi Lahboul : se nahajajo v Médini na mestni občini Al Ismailia. Tu se nahaja zoološki vrt in teater na prostem.

·          Golf royal – kraljevi golf se nahaja v notranjosti obzidja Moulay Ismail, in ima devet lukenj. Je na mestni občini El Mechouar Stinia.

·          Volubilis : mesto ki je zašivelo začenši v IIIe stol pred J.-Kr. Kot eno punsko mesto je to naselbina, potem pq je padlo pod Rimljane  in se razširilo na  površini na kakšnih 40 hektarjih.

Gospodarstvo

Meknes je predvsem turistično mesto. Hotelirska infrastruktura  je poznala sedaj zadnja leta zelo velik vzgon in hiter napredek  ravno tako hitra pa je bila tudi obnova za « sprejem gostov v privatnih vilah in domovih, ki se tradicionalno imenujejo « Riadh » Mesto je poznano tudi po bogati tradiciji obrtnistva katerega je ljubosumno čuvano in podedovano pri naslednikih,

Meknes je poznan tudi po naprednem kmetijstvu, razvil se bo pa se bolj ko bo zgrajen takoimenovani « AGROPOLIS »

Transport

Dans la ville[modifier | modifier le code]

Osebnosti iz tega mesta

Galerija

Meknes.jpg

 

Royal Palace, Meknes.jpg

 

Meknes - Bab Mansour.JPG

 

Bab Mansour gate.jpg

 

 

Meknes paesaggio 3.JPG

 

Bab El-Khemis.jpg

 

Meknes - Bab el-Berdaine.JPG

 

Meknes - Madrassa Bou Inania - Pati.JPG

 

 

 

Meknes Medersa Bou Inania Calligraphy.jpg

 

Meknes Medersa Bou Inania Calligraphie.jpg

 

 

 

Meknes Medersa Bou Inania Mosaique.jpg

 

Meknes - Mausoleu de Mulay Ismail - sostre.JPG

 

 

 

Mekhnes Place El-Hedine Mosaique3.jpg

 

Meknes - Graners de Mulay Ismail.JPG

 

 

Mekhnes Place El-Hedine Mosaique2.jpg

 

Small lake.jpg

 

 

Meknes Medersa Bou Inania Stuck.jpg

 

Meknes - Madrassa Bou Inania - Font des de cel·la.JPG

 

Meknes - Dar el-Ma.JPG

 

Mausoleo di Moulay Ismail, Meknes.jpg

 

 

Meknes, gate (js).jpg

 

Meknes - Bab Mansour costat.jpg

 

Meknes Medersa Bou Inania Minaret.jpg

 

Medersa bou inania meknes.jpg

 

 

cesarska mesta

NA VSTOPNO  STRAN