Zgodovina Madeire

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a4/Flag_of_Madeira.svg/330px-Flag_of_Madeira.svg.png 

Zastava otoka Madeire

MadŤjra (Madeira v portugalšcscini) je portugalsko otocje  sestojeco iz otokov Madejre in nekaj manjših otockov v Atlantskem oceanu na geogravski višini Maroka

Opis

Odkritje

Madeira je bila verjetno odkrita že v Antiki, po vsej verjetnosti od Fenicanov ali njen obstoj je potrjen šele od leta 1351   na enem florentinskem portulanu (navigacijski opis) in v arabskih dokumentih.

Šele leta 1419 se zašenja uradna zgodovina otocja  potem ko so Jo„o GonÁalves Zarco, Trist„o Vaz Teixeira et Bartolomeu Perestrelo  potrdili da je to portugalska posest v lasti portugalske kraljevine  Tekom XIV stoletja so se Španci in Portugalci prepirali glede zahodne obale AAfrike, kar je pomenilo hitro prikljucitev teritorij enemu ali drugemu kraljestvu in tako se je zgodilo tudi z Madeiro. Kjer so se izkrcali portugalski pomorci  + je danasnje pristanišce Machico

Kolonizacija in razvoj

Težki zacetki  (1420-1566)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3b/Pico_Grande.jpg/330px-Pico_Grande.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f7/Madeira_topographic_map-fr.svg/330px-Madeira_topographic_map-fr.svg.png
Pokrajina na otoku Topografska karta  otocja

Preden bi se zacel postopek španskega naseljevanja je le te prehitel portugalski  kolonialni nacrt, ki se je zacel takoj z odkritjem otocja.

Med leti 1420 do 1427 je otok žrtev velikih požarov. Samo Portugalci so uvideli da z ognjem postane zemlja tudi zelo rodovitna, kajti pepel je odlicno gnojilo. Zemlja je bila vulkanskega porekla in številne vode na otoku, kar ni primer na Kanarskih otokih , teritorij na otoku je postal raj za kmetijstvo, kar je uspelo kolonialcem da so uvozili sladkorni trs in trto.  Pridelki so bili pravi uspeh in nosilec bogatstva.

Otocje  je pomembna tocka za postanke velikih svetovnih odkritij. Krištof Kolumb prebiva na otoku, kjer se tudi poroci in ima tu sina Diega ki postane tudi konkvistador.Žena Filipa Moniz genevsko portugalskega plemiškega rodu pa mu da idejo da bi šel z expedicijo proti Indijam. Na otoku pa se bavi z prodajo sladkorja flamanskim (nizozemskim) trgovcem.

Leta 1566 je en francoski gusar Pierre Bertrand de Montluc oropal otok s svojimi 1300 možmi  ki so se izkrcali iz 11 galij. Pokrade vse rezerve sladkorja in pobije 300 ljudi.

Špansko in angleško obdobje (1580-1814

Leta 1580 se Filip II Spanski-Habsburški  okrona za kralja Portugalske, in tako postane Madeira španska posest. Za casa njegovega vladanja izgubi monopol prodaje sladkjorja v profit Brazilije. 1662 Madeira preide v posest  Karla II, ki se je porocil z  Catherino de Braganso  in otok je bil vrnjen Portugalski, ko se je koncalo njegovo kraljevanje. Anglija je napravila iz otoka zelo imenitno vinsko pokrajino in z možnostjo izvoza teh vin v Ameriko, ki je bila angleška posest. To so  bila prva vina, ki so jih lahko okušali naseljenci v Novem Svetu. 1801 so angleške cete zavzele otok, da bi ga branile pred Napoleonom  Žal zato ni bilo potrebno ker je bil medcasno podpisan  Mir iz Amiensa Angleži se vrnejo domov med leti 1807 in 1814 ne da bi bil v tem casu sprožen kakršen koli napad.

Moderna perioda (1852-1916)

Med 1852 in 1873 tri bolezni skoraj unicijo nasade vinskih trt na otoku :  vinska plesen - peronospora je bila prva ki je unicila 90 % nasada, 1856 kolera, ki je unicila 7000 ljudi in 1873 ostanek vinskih nasadov pa je unicila filoksera-ali trtna uš..

Portugalska vlada pa je zacela z razvojem turizma ze v letih 1890 istocasno kakor v metropoli na kontinentu. Madeira pristane v vojni leta 1916  Ker je otok strateškega pomena med Prvo svetovno vojno  ga bombardirajo Nemci

Avtonomno ozemlje  (1974- do danes )]

Po letu 1974 takoj po vojaškem državnem udaru si pridobi Madeira naziv avtonomnega teritorija , kar pomeni da ni vec pod pokroviteljstvom centralne portugalske vlade , nima pa popolne suverene neodvisnosti. Leta 1976 lokalna vlada in politicni sistem se na otocju organizira in sicer : z  neodvisno  lokalno vlado in regionalno zakonodajno skupšcino. Z temi uredbami in institucijami Madeira postane evropska obrobna regija v Evropski uniji.

Madeira vstopi v EU leta 1986, Danes je to zelo razvita turisticna regija.

Lťgenda

Po zgodovinarju  Gilbert Pillot, ki je vodil anketo Ulisovega popotovanja  po pisanju Odiseje, . Madeira naj bi bila Eolov otok , kjer je bog dal Zefirja Ulisu , ki je poskrbel in zaprl nasprotne vetrove v usnjeno vreco.