Trdnjava  Belém

belém1.jpg (19006 octets)

Dežela : Portugalska

Občina : Santa Maria de Belem

Tip : Kulturni spomenik

Prostornina : 2.66 ha

Državni spomenik od 1910

Trdnjava Belem je bila zgrajena ob reki Tajo v fregeziji (župnija ali občina)  Santa Maria de Belém med leti 1515 in 1521  v času kraljevanja Manuela Ier de Portugal da se lahko kontroilra vstop v Lizbono . Ta objekt je vpisan v svetovno dediščino UNESCO-a že leta 1983 skupaj z samostanom Hieronimitov.

Ta tip gradnje trdnjave spominja  na Afriko v centru Lizbone. Pod njenimi terasami, balkoni  je tipična dekoracija mavresk, To trdnjavo  je gradil Francisco de Aruda – portugalski arhitekt v 16 stol. za luške kapitane in ta trdnjava je videla tekom stoletij  pluti portugalske karavele proti obalam Gvineje.

Zgodovina

                

 

Francoska flota pred Belemom za casa bitke na Tazu 11 julija 1831

 

Trdnjava Belem jed bila grajena za kontrolo vstopanja oz vplutja ladij v Lizbono kot sestavni del mestne obrambe na izlivu reke Tažo v Atlantski ocean skupaj z samostanom Hieronimitov  sta bila to vojaško strateška objekta proti zavojevalcem mesta. Ta način obrambe je začel kralj Janez  II pl. Portugalski  (1455-1495), ki je dal zgraditi tudi trdnjave Cascais in Sao Sebastiao da Caparica.

Obale Brelema so bile preje zaščitene z križarko la Grande Nau, katero je nadomestila kasneje trdnjava Belem zadnjih pet let kraljevanja Manuela I Portugalskega

Trdnjavo se je gradilo med letima 1515 in 1521 pod vodstvom vojaškega arhitekta  Francisca de Arruda, ki je že bil poznan po gradnji  več trdnjav v Maroku, na ozemljih, ki so jih zavzeli Portugalci   . Vpliv maverske  umetnosti se opazi po delikatnih  dekoracijah oken in balkonov  ter kupol. Možno je da je Diogo de Boitaca prvi arhitekt samostana Hyeronimitov tudi danl svoj prispevek za dekoracijo te stavbe. Mâchicoulis in obrobja so bogata po dekoracijah  in skulpturah, tipične za odboje  manuelinskega stila

Leta 1580 ko so napadli Lizbono španski vojaki to je bilo v času bojev za portugalski prestol, trdnjava se je branila in se končno vdala vojvodi Albe Ferdinandu Alvare iz Toleda Po nekaj stoletjih je trdnjava služila kot zapor, in spodnje celice so bile stalno poplavljene. Zaradi  njene višine in nikakršne možnosti za disimulacijo v pokrajini, nekateri zgodovinarji mislijo da je stolp moral služiti kot vojaška opazovalnica.

Treba si je zapomniti, da je nekdaj stal ta stolp sredi rečne struge Tajo, znašel se je pa na kopnem po silnem lizbonskem potresu leta 1755, ko je voda od tu odtekla.

V letih 1840 pod zamislijo pisatelja Almeida Garrett, trdnjava Belem se restavrirala na željo kralja Ferdinanda II Portugalskega. V istem času se je dodalo še nekaj okrasov v stilu neo-manuelinskega sloga.

Stavba je bila deklarirana leta 1910 kot državni spomenik.

Umetnost in arhitektura

Belemska trdnjava se smatra kot najpomemnejše delo v manuelinskem stilu, predvsem zaradi tipičnih motivov   kakor armiliarnih sfer (simbol Manuela I), križ reda  Kristusa kralja (Real Ordem dos Cavaleiros de Nosso Senhor Jesus Cristo) (katerega je bil član Manuel I in do konca 1917 vsi portugalski kralji zatem pa so še tudi vsi predsedniki portugalske republike  Medtem pa sicer nekateri elementi stolpa datirajo za časa restavriranja  v sredini XIX stoletja , tako na primer križi reda Kristusa Kralja, ki služijo dekoraciji  vogalnih osnov in malega kloštra. Dekoracije ki so še najbolj dodelane so pa obrnjene na stran reke Tažo.

Iz arhitekturnega vidika je Belemska trdnjava deljena na dvoje  slogov in sicer  na tako imenovano grajsko obzidje (bastion- slov,branik) v neenakomernem šesterokotniku, in stolp na štiri nadstropja   ki se dvigajo na severni strani bastijona. Celotna stavba izgleda kakor ladja z jadri -  karavela   

Bastijon predstavlja prostor z oboki, to je kazmat ali bunker, z odprtinami v stenah debeline do 3.5 metrov za 17 topov velikega kalibra.  Strop pa je v sredini bunkerja odprt zaradi evakuacije dima, ki so ga povzročili ob topniškem streljanju . Dvorišče bastijona je lahko služilo tudi za orožje manjšega kalibra. Belemska trdnjava je bila prva portugalska utrdba  z dvema strelnima nadstropjema, to pa predstavlja nov napredek v vojaški arhitekturi.  

Vogali tega dvorišča ali platforme, in ravno tako vrh stolpa so opremljeni z  opazovalnicami (stolpiči) z kupolami kar spominja na mavrsko arhitekturo. Osnova  opazovalnic  prestavljajo kipi divjih živali, in tu je en nosorog, katerega se smatra kot prva skulptura te živali v zahodni Evropi.  Ta nosorog je bil verjetno eden od teh katerega je Manuel I poslal papežu leta 1515.  Ta platforma pa  ima tudi en kip Matere božje z Jezusom iz Belema.

Vhod v trdnjavo gre skozi pozlačen vhod z več manuelinskih motivov kot so armiliarna sfera. Celotna trdnjava je dekorirana z klesanimi kamnitimi skulpturami katere formirajo pentljo na severni strani fasade. Stolp krasita kipa svetega Vincencija in svetega Mihaela nadangela in je opremljen z več okni. Pokrita loza je v stilu renesance   in poteka vzdolž južne fasade v prvem nadstropju stolpa, kar daje občutek malo benečanskega sloga v arhitekturi te stavbe. Številni ščiti kateri so okrašeni z   merloni  v stilu neomanuelinskega sloga.                                                                  

Stolp, ki je visok 35 metrov in ima 3 nadstropja in na vrhu teraso omogoča panoramski pogled na vse strani okrog po reki Tažo. Smodnik za topove se je čuval  na višini morske gladine. Vstop v gornja nadstropje se vzpenja po polžjih stopnicah . Bivališče komandanta stolpa se je nahajalo v prvem nadstropju, kjer je tudi kapela , katere dekoracija je bila v stilu križa Kristusovega reda , astronomski globus pa se je nahajal v četrtem nadstropju ( ta globus je tudi simbol portugalske kraljevine) 

Galerija slik

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/36/Lisboa_Torre_de_Bel%C3%A9m_-.JPG/120px-Lisboa_Torre_de_Bel%C3%A9m_-.JPG

Travnik pred Belemom

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f9/Belem.Torre05.jpg/90px-Belem.Torre05.jpg

Manuielinska dekoracija

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0c/TorreBelem1-IPPAR.jpg/120px-TorreBelem1-IPPAR.jpg

Bastijon

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/35/BelemTower-IPPAR2.jpg/86px-BelemTower-IPPAR2.jpg

Balkon