PEČERSKA LAVRA

Ogled in obisk samostana  Pečerske Lavre je eden izmed glavnih postankov ko smo v Kievu.  Naselje se je gradilo na desni strani reke Dnjeper, pozlačene kupole in pozlačeni zvoniki se vidijo v daljavo. Turiste privlači semkaj kontemplativni duh enako tudi romarje iz celotne Uklrajine ki se pridejo pokloniti in moliti k relikvijami njihovih svetnikov ali pa samo k premišljevanju z molitvijo, kajti tu je center njihove duhovnosti. 

 Kakor katedrala svete Sofije so tudi jame oziroma pečine bile kopane in grajene v 11 stoletju, kasneje pa so jih oropali in uničili Mongoli. Verniki so obnovili in rekonstruirali samostane in cerkve, za časa Sovjetskih železnih časov pa je to vse služilo kot muzej.

 Naselbina je razdeljena v tri dele: gornja Lavra, ki se razprostira nad večino samostanopv z zvonikom cerkve Marijinega vnebovzetja ali Dormitio. Spodnja Lavra, ki nas vodi v katakombe , kjer se čuvajo od srednjega veka naravno mumificirana trupla   menihov in svetnikov in oddaljena Lvra ki je najbolj ekscentrirana , toda časovno nam najbližja.

Bil to  vernik ali  nevernik  lepota cerkva navduši vsakega obiskovalca. Najboljše za obisk je vzeti en taksi  ali pa se gre z metrojem do postaje Arzenal in potem za 20 minut pešpoti ste na licu mesta. Lahko greste tudi z mestnim avctobusom.  V bližini se nahaja tudi Muzej Vojne 1941-1945 in njegov kip na     trgu imenovan Jeklena gospôdična .