KIJEVSKE CERKVE

Obisk Kijeva je obvezen za ogled njegovih cerkva. Bilo da smo pravoslavni ali ne, nihce ne more biti hladnokrven nad lepoto le teh: vsaka ima svoj lastni šarm, svojo barvo, svojo arhitekturo, svoj stil in slog. Vstop je prost v vecino vseh teh kulturnih spomenikov. Zaželjena pa so korektna in dostojna oblacila ter pokrivala. 

St Michel
St Vladimir

 Nastarejša med cerkvami je seveda katedrala svete Modrosti ali svete Sofije. Grajena leta 1017 pod vladavino princa Jaroslava in nam je to prava prica moci  in lepote mesta, ko je hotelo v tem casu konkurirati Bizancu.

St André
clocher de Ste Sophie
cathédrale Ste Sophie

Nasproti svete Sofije, se nahaja cerkev svetega Mihaela s cudovitim samostanom azurnih barv, kateri pa je bil veckrat razrušen tekom stoletij pa se je spet ponovno obnovil. Sledoc po levi strani stavbe , ko se hodi kakih dvesto metrov se pride do cudovite cerkve svetega Andreja katerega barocna arhitektura dominira klanec ki gre proti Podilu.  To je cetrt ki je nekako podobna pariškemu Monmartru, to je kijevska cetrt, kjer biva velika vecina kijevskih artistov in trgovcev s spominki.

St Nicolas-Naberejny
église de Podil reconstuite sur les plans d'origine
St Cyrille

Na Podilu, se nahajajo tudi nekatere stare cerkve kot so Sv Nikolaja Prytisko-ja (konec xvii stol) ali sv Nikolaja Nabrežnega, ne da bi se pozabilo še na samostan Florivsky iz XV stoletja.  Bolj proti severu je cerkev svetega Cirila , ena redkih cerkva ki je se iz Kijevske Rusije (XII stol), in je ocuvala še vse freske iz tega obdobja.

St Nicolas-Prytysko
couvent Florivsky

Med obiskom Pecerske lavre - enega biserov v Kijevu, je tu se samostan Bozjega Pribezalisca ali Bozje zascite z mogocno cerkvijo svetega Nikolaja je vredna postanka: grajena proti koncu XIX stoletja pod pokroviteljstvo Princeze Aleksandre, en del samostana je vseeno kljuboval sovjetskim zeleznim casom

cathédrale St Nicolas
couvent de la Divine Protection
monastère St Pantélémona

Koncno ne smemo mimo katedrale sveterga Vladimirja ki je na Ševcenkovem bulevarju, cisto v bližini kijevske univerze med cetrtmi Krešciatik in železniško postajo, in samostan Sv Pantelemona, ki pa je že precej oddaljen od centra. Da bi obcudovali barve je potrebno iti na jugozahodno stran mesta v Fiofanijo, kjer se kijevcani radi sprehajajo v parkih koncem tedna.