Katedrala svetega Jurija (Lviv)  

 

Image illustrative de l'article Cathédrale Saint-Georges (Lviv)

Lokalno ime  

????? ??????? ???  

Obred  

Cerkev ukrajinsko grsko-katoliska  

Tip  

Katedrala  

Gradnja   1746 1760  
Arhitekt   Bernard Meretyn  
Slog   Barok-rokoko  

 

Katedrala svetega Jurija  (ukrainsko : ????? ??????? ???, izgovarjaj. Sobor sviatoho Youra), se nahaja v  Lvivu (ali Lvov, Lemberg po nemško), zgodovinska prestolnica  Galicije  Galicije, je ena katedrala v barocno rokoko slogu in je sedež  nadškofije ali archéparhije v Lvivu (pravoslavnega obreda, ki je povezan z Rimom - uniatska cerkev).

Zgodovina  

Lviv - Cathedral of Saint George 02.jpg 

Zacetek gradnje katedrale  se zacne 1746-1762  

Ko je v letih 1280 lvovska pokrajina bila še pod Galicijsko-Volhinsko kneževino, je že obstajala na gricu ena cerkev svetega Jurija Potem ko sta bili cerkev in obzidje porušeno od Kazimira Poljskega je bila tu zgrajena ena bazilika za lokalno pravoslavno cerkev. Julija 1700, po podpisani združitveni pogodbi s Svetim rimskim sedežem in škofijo Lvov (ali Leopoldovo) je bil imenovan lvovski škof  Josef Sjoemljanski , clan Zveze iz Brest Litovskega

 

Ko je bila metropolija prenešena v Lvov, je tako postala ta grško-katoliška ukrajinska cerkev ena glavnih ver v  Ukrajini .

Katedralo katero je gradil arhitekt  Bernard Meretyn kaže zahodne znacilnosti, kakor tudi arhitekturo ukrajinskih cerkva. Kipi Jurija iz Lydde in papeža Leona 1 ter Atanazija Aleksandrijskega  so delo Kiparja Johanna Georga  Pinsel-a  Najvažnejša pa je relikvija Božje Matere- ena cudežna ikona iz XVII stoletja. Tu v kadedrali so pokopani uniatski škofje in kardinali , med njimi tudi Josif Slipyi.

Poleg cerkve se nahaja še en zvonik, zatem barocna palaca metropolije, kapiteljska dvorana in en notranji vrt,

Lviv - Cathedral of Saint George 01.JPG