DOMINIKANSKA KATEDRALA  LVOV

 

http://cdn.discover-ukraine.info/uploads/i/i/4ec773fe921814.87926642.72.jpg

 

Dominikanska katedrala se smatra kot najlepši arhitekturni spomenik poznega baroka ne samo v Lvovu temveč tudi v celi Evropi. Ta bogoslužni objekt se utaplja v celoten zgodovinski center mesta, in se ga smatra kot enega glavnih spomenikov med cerkvami in je vkljucen v UNESCO - vo svetovno dediščino.

Gradnja katoliške dominikanske katedrale se je začela sredine XVIII stoletja po projektnem načrtu  znanega arhitekta Jan-a de Witte-a, komandanta poljske trdnjave Kamianets-Podilskyi .  Konstrukcijo je izvedel poljski hetman* Jozef Potocki, ki je položil tudi temeljni kamen bodoči cerkvi. Ena nova cerkev se je zgradila namesto  gotske katedrale ki je bila začeta v XIV stoletju s strani dominikanskih menihov ki so prišli v to mesto. Na pročelju zgradbe je emblem – simbol patrov dominikancev – pes z ognjeno bakljo med zobmi. Fasada je tudi  okrašena z spominskimi  kipi svetnikov.

*hetman=naslov poljskega ali litvanskega glavnega šefa vojske

Konec  XX stoletja je bila dominikanska rimo-katoliška cerkev predana uniatski ukrajinski cerkvi in je dobila ime Svete Evharistije. Danes je v samostanu tudi Muzej zgodovine religij, za časa sovjetskih oblasti pa je to bil Muzej religij in ateizma. Razen katedrale  je tu še samostan z meniškimi zaprtimi celicami ( klauzura – kloster) stolp-campanilla v štirih nadstropjih neobaročnega sloga, grajen pa je bil v 19 stoletju in spada pod unikatno arhitekturno zmes.

Notranja oprema vas preseneti z razkošjem in eleganco. Njen glavni ornament je baročni oltar z štirimi lesenimi kipi apostolov. Katedrala hrani tudi nekaj spomeniškega kot so to  kamniti in alabastrski epitafi iz 16 in 17 stoletja prenešeni iz stare gotske cerkve.

Povezuje še nekaj zgodb in legend povezanih z katedralo dominikancev v Lvovu. Ena med njimi govori da je zgradba cerkve iz leta 1559 skrivala naslednico  magnatov – princev Otrožki- Gališka da je skrila svojo zaročenko, katerega ni ljubila. Kljub temu pa jo je poljski vojvoda poročil z prevaro, ko je oblegel samostan in razorožil dominikance in so mu predali princezo. Leta 1707 je katedrala prišla v zgodovino, kajti takrat se je v tej stavbi podpisala pogodba med Rusijo in Republiko dveh Nacij za vojno proti Švedski

Zahvaljujoč se specialnem in originalnem ostvetljenju  zvečer in ponoči je katedrala se bolj mogočna in skrivnostna.