Bernardinska cerkev in samostan v Lvovu  

La façade de l'église.
Lokalni naziv ????????????? ?????? ? ?????????  
Zacetek gradnje

Konec gradnje   

 

1600  

1761

 

Arhitekti  

 

Paul Rimlianin, Ambrož Blagaskloniy
in Andrej Bemer
 

 

Gradnja v slogu  

 

Renesanca  

 

Dominira  

 

Italijanski stil  

 

 

Cerkev in samostan Bernardincev je skupina cerkvenih stavb v Lvovu v Ukrajini. Bernardinski samostan ( cerkveni verski red) je sedaj v civilni lasti in sicer ga uporabljajo javni zgodovinski arhivi mesta Lvov. Cerkev pa je lastništvo Grško-katoliške ukrajinske cerkve (uniatske)

Obrambni samostan

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dc/Panorama_lwowa.jpg/220px-Panorama_lwowa.jpg   Pogled na Lvov

 

Celotna zgodovina arhitekture mesta Lvov se nahaja v bližini trga in mestne hiše (ratusa  Rathaus) ; mestni trg z stolpom v stilu italijanskega campanilla in obdan z številnimi cerkvenimi stavbami. Eden izmed najbolj znanih pa je samostan in bernardinska cerkev, ki tvori tudi del obrambnega sistema celotnega mesta.

Mesto Lvov je veckrat imenovano tudi severni Rim že zaradi povezanosti z apostolskim rimskim sedežem (Uniatska grko-katoliška cerkev) in pa tudi zaradi arhitekturnih in urbanih italijanskih konceptov  pri gradnji religioznih objektov, ki so našla v tem kraju zelo plodna tla in to samo nekaj let  zatem ko so bila aplicirana na apeninskem polotoku.

Staro mestno jedro Lvova je zašciteno po UNESCO-u kot svetovna dedišcina od leta 1998. Bogastvo in slog njegove arhiteture verjetno izhajata od mirnega sožitja tekom stoletij multietnicne skupnosti tega galicijskega mesta kajti skupno sobivanje Judov Ukrajincev, Nemcev, Poljakov in Armencev  je sigurno pripeljalo do tega nacina razlicnih vplivov in številnih lepih remek-del.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/53/Lviv_Bernardine_monastery.jpg/220px-Lviv_Bernardine_monastery.jpg

 Cerkev in samostan

Glavna stavba samostana Bernardincev zavzema trikotni trg, ki je bil obrabnega pomena na Galicanskih vratih in Kraljevo trdnjavico, in na vrhu še ene vecje trdnjave, kateri se je reklo Bernardinska. Samostan je bil ojacan na vec delih, okrožen z jarkom in obrambnimi stolpi med  seboj pa povezani z mestnim obzidjem. Konstrukcija samostana je bila lesena v XV stoletju, in ker je veckrat zgorela je bila ponovno obnovljena tekom XVII in XVIII stoletja, ne vec kot lesena temvec kamnita.  Med leti 1600 in 1630 je bila zgrajena cerkev Svetega Andreja in v istem casu  so bile poleg nje postavljene tudi bivalne celice za menihe. Samostan je zgrajen iz mogocnih kamenitih sten z stražnimi stolpi in strelnimi linami, stolpici in  vhodnimi vrati med katerimi je znana Gliniancka. K tem stenam so prizidane še stavbe za intendenco, ena kovacnica in ena štala-hlev. Obrambnemu obzidju je bil dodan še en zvonik, ki konkurira zvonikom na vseh straneh  religijske stavbe in le- ti sestavljajo  skupaj eno karakteristicno panoramo.

Na trgu pred cerkvijo se je vcasih nahajal spomenik Janezu iz Dukle – zašcitnik mesta Lvova  na južni strani cerkve. Poleg je tudi rotunda iznad enega vodnjaka. Spomenik je bil veckrat restavriran  zadnjikrat v letih 1960 1970. In se ga smatra kot enega najlepših zgodovinskih spomenikov  v Lvovu iz XVII stoletja ki pomeša sloge renesance in manierizma, kateri je zelo prisoten v tem galicijskem mestu. (Manierizem je slog ki se pojavi po Rafaelovi smrti med 1520 do 1580) 

Cerkev sveta Andreja in zvonik

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4b/Lviv_Bernardine_church_interior.jpg/220px-Lviv_Bernardine_church_interior.jpg  Notranjost

Cerkev Bernardincev se je zacela graditi leta 1600 in se koncala leta 1620, ali še nekaj delovišc pa je trajalo celo do 1630. Kroniki pripisujejo to delo menihu B.Abelidu, samo konstrukcija je bila pod vodstvom Pavla Rimlianina in Ambroža Blagaskloniya, zakljucna dela pa je koncal Andrej Bemer iz Wroclava. Ta zadnji je tudi dodal še en zvonik na vogalu severo-vzhodno na stavbi in realiziral dokoncanje celotne fasade oziroma procelja.

Cerkev je delana iz klesanega kamna, se dviguje v formi bazilike z tremi ladjmi ki se podaljšujejo v kor in bastido. Notranja galerija fasade je grajena v slogu renesance. Sestave te glavne fasade prikazuje strukturo treh ladij : plan cerkve je bazilikalni, centralna in kolateralne ladje gredo krizem v transept. 

Zunanja fasada je v slogu rimske cerkve « Gesu di Gerusalemme» samo nekoliko bolj nacickana. Kakor na rimski cerkvi se tudi tu nahajajo zunaj trije kipi.

Procelje je dekorativno v svoji kompoziciji in manieristicno, bližje flamanskemu ali nemškemu stilu nego italijanskemu ter mocno kontrastira s stenami in njenim sofisticiranjem  To je torej v mirnem slogu in lepo risano, kar se pripisuje delu Rimljanina, kot so na primer nosilne stene in absida.

Notranjost, ki je bila realizirana v XVIII stoletju, pa se razlikuje z barocno in rokoko dekoracijo, kakor nam nakazujejo ornamenti v pozlacenem stuku ki krasijo gornje dele stebrov in cudovito absido. Stene so bile dekorirane od slikarjev B.Mazurkevic-em in kateremu je pomagal V Bortnick, P.Voljanski, in N.Sorocinski med leti 1738 in 1740. Strop je poslikan v stilu « trompe œil » to je da zmoti oci  kar je katerkteristicno poznemu baroku.

Leseni kipi (1640-1641), so delo kiparja Pavla iz Bidgošca, ki pa se niso ohranila in v zacetku XX stoletja so bile napravljene prave verne kopije.  Stavba je bila restavrirana v letih 1970 .

Kleti oziroma shrambe (špajzi) so bili grajeni istocasno kakor cerkev in so prilepljeni na severni strani. Stavba je iz opeke, pokrita z ometom. Nacrti teh shramb so komplicirani : notranje dvorišce je pravokotno in potem so tri ali štiri nadstropja v nekaterih delih. Strani so pojacane z podporniki

Notranjost se predstavlja kakor en pokrit hodnik v križasti obliki. Decembra 2007 so bile v teh shrambah  odkrite freske iz XVII stoletja . To so unikatna umetniška  dela v celotni Ukrajini.

Zvonik bernardinske cerkve je iz leta 1733-1734 in je bil dodan oziroma porislonjen na obrambno steno, ki se nahaja na juzni strani cerkve.

Rotunda  in steber

     

Ena rotunda, grajena 1761 iznad enega vodnjaka, je sestavljena iz arkad in kupole ter okrašena z figurami. Ko je bila leta 1970 restavrirana se je odkrila pod kupolo ena nedotaknjena in odkrita  freska

Leta 1736  je bil postavljen pred cerkvijo en steber z sestavljenim kapitljem (pokrivalom) na podnožju dvojnega nivoja na vrhu pa je postavljena ena vaza . Druge vaze pa izhajajo iz podnožja.