feluka.jpg (236626 octets)

EGIPT

DOLINA REKE NIL

sfinga.jpg (21653 octets)

Tempelj v  Karnaku

temple de karnak Karnak je najvecji in najvaznejsi religiozni center anticnega Egipta, Tempelj v Karnaku, ki se nahaja v blizini  anticnih Teb (danes Luxor) je bila religiozna prestolnica

Karnak je drugo najbolj obiskano mesto v Egiptu takoj za Velikimi piramidami v Gizeh-u

To je bil glavni tempelj ki je bil posvecen bogu Amonu, toda kakor vecina drugih egipcanskih templev, vec bogov se je tu castilo. Ta tempelj je sestavljen iz stirih delov, torej tri zunanja obzidja: posvecena Amonu, njegovi devicanski soprogi Mut in lokalnemu bogu Montu ( predstavljen v cloveskem telesu z sokoljo glavo)

Obstaja tu vec manjsih templjev izven tempeljsih zidin

Tempelj se je stalno polepseval tekom 2000 let s strani vec kot trideset faraonov. Kakor drugi kralji Ramsès II in njegov sin Mineptah sta zivela tukaj To je glavna razlika ki razlikuje Karnaski tempelj od drugih egicanskih templjev, saj mu daje senzacionalno kompleksnost in velicanstvo. 

Vhod je en dromos (aleja) na straneh pa so postavljene kriosfinge, kipi z glavo ovna in telesom sfinge - sveta zival dodeljena bogu Amonu Postavljeni na dveh straneh aleje kriosfinge so odganjale demone  in hude duhove ter scitile faraona. Zatem stopimo v kompleks  kjer se na levi nahaja tempelj Sethi-ja II.a

Nekoliko dalj, en prehod pri katerem na dveh straneh sta kipa Amona , vodi v hipostilno dvorano v kateri je 134 kolonad, vecina jih imase napise ter nekatere ki so ocuvale njihovo originalno barvo Na koncu templja se je nahajalo svetisce. Nasproti karnaskega templja je bilo sveto jezero. Dohovniki so se v njemu ociscevali..

Ta ogromna