Granada (Španija) - Garnat Al-Yahud (??????)   

Grenade

Granada  

Blason

Grb

Drapeau

Zastava

Carte

Kje se nahaja Granada

 

 Lokalno ime   Granada
Statut Obcina
Dezela Drapeau : Espagne
 Spanija
Avtonomna uprava Andalousie
 Andaluzija
Provinca Grenade
 Granada
Sodnijski distrikt Granada
Postna stevilka 18001 à 18015
Prebivalci - granadinka /granadinec

 

Velikost 88,02 km2
Nadmorska visina 738 m
Razdalja Granada je  434 km oddaljena od  Madrid.
Prebivalstvo 236 988 hab.
 - total : 2 703,08 hab./km2
 - gostota:  
Reke Darro in Genil
Zascitni svetnik - patron Sv Cecillio
Pod zascito Unesca Alhambra et Generalife (1984), Albaicín (1994)

 

Granada (Granada v Španšcinil) je eno mesto v  Španiji, prestolnica province  Granade na jugovzhodu'Andalouzije. Nahaja se v znožju pogorja   Sierra Nevada, in na sotocju treh rek ,  Beira, le Darra in  Genila, bila je pa tudi  prestolnica  zadnjega muslimanskega kraljevstva  na ibérijskem polotoku.

Turizem in kultura

Alhambra

Granada zavzema visoko mesto kulturnih in turisticnih krajev, saj je v njenem centru ena  najlepsih palac l’Alhambra  ki je vpisana pri UNESCO-u na svetovni zašcito spomenikov. Njen zgodovinski center mesta je podeljen na štiri stara mesta: eno muslimanskega izvora "ALBAJZIN" svetovna dedišcina pru Unesco-u od 1998   zatem je "REALEJO" judovskega porekla, SACROMONTE , ki pa se nahaja izza obzidja ALBAJZiNA, katerega dela prebivalci so cigani, in center strogega mesta kršcanskega porekla ki se vlece izpod Katedrale in Kraljeve kapele (tu se najdejo posmrtni ostanki Katoliških kraljev "  « Fernanda in Izabelle »)  ki se imenuje "Centro Sagrario" - sveti center.

Mesto privlaci vsako leto na stotine tisoce turistov iz vseh celin. predstavlja nekaj posebnega v mislih in sanjah  vsakega cloveka, tudi tistega ki je ni nikoli obiskal, to je eno velicanstveno mesto. Na križišcu kultur, krajih kjer so sobivali razlicni prebivalci in se tudi veckrat krvavo spopadli, kraj razlicnih civilizacij, dedišcina  vec tradicij, Granada je mešanica v svojem "žanru"

Granada ima tudi svoje lastno letališce (koda AITA : GRX).

Zgodovina Granade

Stari del mesta se razprostira na treh gricih izpod katerih pa se je razvijalo moderno mesto. Granada je ocuvala  svojo bogato zgodovinsko dedišcino z velikim številom spomenikov . Najlepsi ostanki preteklosti maverske civilizacije  je palaca ALHAMBRA (ograjena utrdba-palaca kalifov iz 13 14 stol) veliko obzidje ki se nahaja na enem gricev so tudi zidave ALCAZAR (14 stol) in ostanki ALCAZABE (13 stol). Drugi zelo važni spomeniki so univerza potrjena leta 1531 s strani Karla V-Habsburškega ; katedrala v gotsko -renesancnem slogu, (1523-1703) , katerega kraljeva kapela ima grobnico  Ferdinanda II Aragonskega in Izabele Katoliške; vrtove Generalitete, palaca Karla V (16 in17 stol) Cerkev svetega Jeronima, cerkev Sv Janeza od Boga, kapela kartuzijancev pa je iz barocne španske dobe

Mavrsko obdobje

Kraljestvo wizigotov.

Anticna naselbina je bila poseljena z Iberi, Fenicani, Grki, Kartagenci, Rimljani, Wizigoti in Arabci od 711 do 1492, mesto se le imenovalo ELVIRA v casu prihoda MAVROV ,  pa so jo preimenovali v Gart Al-Yahud (??????, ali  Granadae po hebrejsko oz Judovsko) Lokalna legenda govori da zaradi matretiranja wizigotskih kraljev in to predvsem v casu Receswinthe, je judovsko prebivalstvo Elvire  omogocilo dostop do kljucev in zasedbo mesta s strani Mavrov. Ime mesta bi lahko prišlo tudi od arabskega Gar-anat (?????? " , Gric romarjev) ali celo iz latinskega "granatum" "granado" sadez granatnega jabolka z zrnji, Tako je ime Granade zelo diskutabilno

Granada je prvo mesto v Španiji da je odprlo eno mošejo, v casu ko je bil sprejet zakon o verski svobodi v Spaniji in sicer 1978. Danes 2009 leta ima Granada ze pet mošej Zadnja v casu je bila zgrajena na Albajcinu

Kršcansko obdobje  

Spomeniki

To je ena od  treh bolnic, ki so jih zgradili Katoliški kralji na Iberijskem polotoku . Prestavljajo stiri dvorišca ali imenovani "patio" njihove osrednje galerije nam služijo danes za tematicne razstave granadske univerze. ki ima v svoji zapušcini  cudovito leseno biblioteco omaro v obliki križa, ki je zelo obiskana s strani šin raziskovalcev v mestu. Stavba se nahaja na vhodu "Cartuja - Kartuha"  mestni cetrti in na gornji strani trga " del Triunfo - Zmage"

Le Parque de las Ciencias  je muzej interaktvnih znanosti , prvi tak v južni Španiji je pa tudi referenca v objavah in rezumejih v španskem in evropskem znanstvenem  dogajanju .  Otvoritev je bila leta  1995, muzej se je poveceval v štirih etapah tako da je prišel do površine 70.000 kv metrov to je 7 hektarjev Nahaja se le nekaj minut oddaljenosti od zgodovinskega centra Granade  in to je najbolj obiskani muzej  kulturne in turisticne ponudbe v pokrajini oziroma regiji.

Cetrti naselja

Mesto Granada se deli na devet cetrti, katere so si zelo razlicne in vsak  ima svojo tipicno zgodovino

Albajcín

Tipicna ulica v Albaicínu

Albajcin je na gricu desnega obrežja reke Darro,  in postavi vsakega obiskovalca v unikatno obzorje. Nekdanje primitivno naselje Elvire , preden ga Maver Ziris ne preimenuje v Granado, je domovanje na gricu izbralo stevilcno množico artistov, ki so gradili na nasprotnem gricu palaco l'Alhambro za ves cas lepotnih polepšavanj.

El Realejo  (Realeho)

Realejo je bila nekoc judovska cetrt v casu nasridske Granade. Z Intergracijo judovskega naroda je bila Granada poznana kot Dežela d'al-Andalûs pod imenom Granada de los Judios  (v arabscini Garnata al Jawud)  Žal danes obstoja le malo ostankov v cetrti "las Torres Bermejas" ki se nahaja izpod Alhambre, so to dva rimska stolpa, Realejo  dolguje svoje ime "kraljevini", katera je bila lastnica parcel ali terenov iz katerih so bili pregnani Judje zacetkom 16 stol.  To je en stari del mesta kjer se mešajo samostani in cerkve ter  se staplajo z mladim študenskim življem in lastniki  stavb vecstoletnih družinskih generacij. Zelo karakteristicno  je naselje "La Calle Molinos" ali Mlinarska ulica ob glavnem  "acquia major" " Los hotelitos de Belen"  ki so en ansambel velikih mestnih stavb oziroma vil "Carmenes" cerkev sv Dominika, samostan "Comendadores de   Santiago" - ulica "calle st Matias" et  predvsem "Campo del Pricipe" poleg katerega se nahaja nekdanja vojaška bolnica, danes Fakulteta za Arhitekturo in od tu pogled na luksuzni moderni hotel "Alhambra Palace"

.Danes je to mestna ckjer se nahaja velika vecina andaluzijskih vil z odprtimi vrtovi na ulice, imenovani  Cármenes

La Cartuja (Kartuha)

Ta cetrt ima na njenem mestu zgradbo z homonimom La Cartuja, kar bi pomenilo dobesedni prevod v slovenscino KARTUZIJA nekdanji samostan v gotskem slogu, katerega notranja oprema je ostala c

V tem naselju se nahaja tudi univerzitetni kampus Humanost, fakulteta za farmacijo, fakulteta ekonomskih znanosti, ter fakulteta teologije vse v sklopu granadske univerze.

Bib-Rambla

Iz arabšcine "Bab el Ramla" kar pomeni " Pešcena vrata", je ena glavnih  vrat stare naselbine Elvire. in odkar je nastalo kršcansko naselje "Centro Sagrado" je to trg trgovcev z cvetlicami. Nekdaj  si ga delila z trgovci otroških  igrac - sedaj pa je to zbirno mesto turistov za ogled zgodovinskega centra Granade. Toponim je obstojal že v casu Arabcev: danes pa je ta trg visoko mesto gastronomije  zlasti je polno gostinskih teras , ki so odprejo zacensi z lepimi soncnimi dnevi.  Bazar sestavljajo male arabske ulicice "Alcaicería" _ alkaiseria ( katerih arhitektura  spominja na magrebinski stil tržnic) nekdanje Granade, ki je postala povsem turisticna se ulice vijejo vzdolz katedrale. Originalna vrata so bila premešcena in se nahajajo danes na gricu Sabika - vzpenjajoc se proti Alhambri.

Vhod na tržnico v  Alkaiceríji.  

Tržnica v  Alkaiceríji.  

Tržnica v  Alkaiceríji.  

Souk v   Alkaiceríji.  

Souk (detalj)  v   Alkaiceríji.  

Sacromonte (Sakromonte)

Staro mesto Ciganov, to je cetrt vdolblin v zemljo  "Cuevas des Sacromontes"ki se nahaja na drugi strani obzidja "Don Gonzalo" - zadnje obzidje, ki so ga zgradili katoliški kralji po izgonu arabcev v XV stol. Zacetek gradnje teh jam je nepoznan. V zacetku XVI z izgonom JUdov in Muslimanov , samo neke teorije trdijo da so bile te jame že v rimskem obdobju. Cigani ki so prišli v casu vojaskih trup kraljev katoliških  so se tu naselili leta 1492 Ta cetrt je bila vedno obrobna mestna cona izven obzidja, ne pod katoliškim vplivom - brez kakršnega koli prehoda razen ene rimske ceste ki je prisla do Guadix-a. To je popolnoma zaznamovalo to podrocje in se ga je prijelo ime "VALPARAISO" znan po ciganskih praznovanjih in "zambra", kateri je nek nacin flamenka in tudi poimenovanja teh jam , ki vam tudijo stalni spektakel ciganske muzike tekom celega leta ( v zacetku za bogatine, sedaj pa za vse, ki imajo radi to umetnost)

SACROMONTE se nahaja po podaljskih grica Albaycin vzpenjajoc se ob reki Darro. Tu se nahaja vec Kavern izdolbljene  v živo skalo ali rdeco zemljo iz Valparaisa  pobarvane v belo in modro barvo za odbijanje komarjev (kakor v Maroku)

Cigani ki so bili preganjani iz vseh delov Evrope, so se naselili že v casu srednjega veka v Andaluziji. Tu si organizirajo Zambra Gitana   andaluzijski ples ki prihaja iz Srednjega Vzhoda, in se je preimenoval v Flamenco . Poreklo tega naroda , seveda preko nekih teorij prihaja iz Egipta "egipcien- gypsy - gitan (hitanos) in iz Indije zaradi njihovega jezika "Cale", ki ima veliko podobnost z jezikom "Urdu"

Ostanki ziridskega obdobja  

Palaca Karla V Habsburskega  ali (Karla Ier Spanskega )  

Palaca Karla V Habsburskega  ali (Karla Ier Spanskega )  

V glavnem se je Granada gradila za casa Nasridov to je zadnja dinastija arabskega prestola. Granada ni ocuvala kakih spomenikov predhodnih vladarjev kot so Ziridi - razen term- bañuelo  (toplic) v dolini vzpetine (grica) Albajcin Ziridi so bili prva populacija muslimanskih Mavrov  naseljenih v Granadi

Univerza v  Granadi

Univerza v Granadi je ena najstarejših v Španiji . Osnovana leta 1531 s strani Karla V Habsburškega , in ostaja  se zmeraj ena glavnih univerz Španije Ima svoj kampus v Grenadi in v dveh prekomorskih enklavah v Afriku  v Ceuti in Melilli  Šteje med 60 do 70 000 študentov porazdeljenih na 107 sekcij, in ima tudi precej tujih študentov  iz programa Erazem ali Intedreg Aktivna je predvsem v programu Erazem in sicer v partenarijatu unioverze iz francoskega Bordeaux-a

Parki in vrtovi Granade

Tolmacenje imena mesta

Znane osebe iz Granade

Pobratimljenja