Kranjska čebela (Apis mellifera Carnica) v Sloveniji

Janez GREGORI

Janez POKLUKAR

Janez MIHELIČ

5.3

Kontrola uspešnosti zamenjave matic

 

V literaturi pogosto priporočajo, da sprejem matic kontroliramo po treh dneh. Po izkušnjah odsvetujemo tako početje, ker s tem povzročimo smrt marsikatere mlade matice. Mlado, še nervozno matico, bomo zmotili v času, ko se iz jajčec še ne bodo zvalile prve še ličinke, mogoče pa matica še sploh ni začela zalegati. Presenečeni bomo obstali pred odprtim panjem brez zalege, ne vedoč kaj storiti. Zato je bolje, če počakamo najmanj deset dni, po dvanajstih dneh pa bo verjetno v panju že tudi nekaj pokrite zalege in matica bo bolj mirna. Če zalege v panju ne bo, bomo točno vedeli, kaj nam je storiti.

 Tudi v primeru dobrega sprejema bo nadaljnji razvoj čebeljih družin različen. Nekatere matice so pač boljše od drugih, zato bo tudi družina bolj napredovala. Lahko pa po nekaj tednih družine katero od dodanih matic preležejo. Matice so lahko poškodovane, da mi niti ne opazimo, mogoče so dobile poškodbe celo pri dodajanju, ko jih stare čebele niso sprejele najbolj gostoljubno. Lahko pa so poškodbe manjše in družina se ne bo odločila za preleganje.

 

27 - Sladkorno pogačo pripravimo iz mletega sladkorja in sladkornega sirupa. Počakamo tri dni, da se vsebina lepo prekvasi brez nepotrebnega ročnega mešanja.

Pokazalo se je, da je v neposrednem času po dodajanju matic zelo važna količina zaloge medu v panju ter dotok nove, sveže hrane. V panju, v družini, ki ji dodajamo matice, mora biti najmanj pet kilogramov zaloge medu. Poleg tega mora biti omogočen minimalni donos nove hrane, najmanj 0,1 kg na dan. Če tega ni, moramo pred dodajanjem matice družini dodati sladkorno pogačo, ker najmanj deset dni ne smemo odpirati panja. Ni odveč, da smo pozorni še na vire cvetnega prahu v tem obdobju. Če virov ni dovolj, moramo cvetni prah dodati sami. Dodatek cvetnega prahu v sladkorno pogačo bo verjetno v takih primerih še najboljša rešitev. Pozor! Cvetni prah naj bo pridelan doma, s kupljenim cvetnim prahom lahko kupimo tudi velike zdravstvene probleme pri čebelah.

Dodajanje in zamenjevanje matic je zahtevno opravilo. Vedno pa nas navdaja z navdušenjem, ko vidimo, da smo bili uspešni, ko so sati pokriti s svežo zalego, na kateri kraljuje umirjena mlada matica. Navdušenje, ki ga poznamo samo čebelarji. Če pa nismo bili uspešni, ne vrzimo puške v koruzo in se vzdržimo očitkov na račun drugih. Skušajmo točno razčleniti, kako smo postopali in kje smo mogoče pogrešili. Sčasoma bomo uspešno odpravili tudi te napake in se zatekali k čebelam s še večjim zadovoljstvom.

 

28 - Čebela na cvetu kadulje  

 

POVRATEK NA VSTOPNO STRAN